Dodon, federalizare R. Moldova. Chirieac: Totul se învârte în jurul...

Igor Dodon
Igor Dodon

Bogdan Chirieac a analizat planul lui Igor Dodon de federalizare a Republicii Moldova.

Potrivit politicienilor și specialiștilor moldoveni, documentul lui Igor Dodon este periculos pentru Republica Moldova și a apărut după o serie de vizite a șefului statului la Moscova, unde s-a întâlnit cu Dmitri Kozak, reprezentant special al președintelui rus Vladimir.

Acest document ar reprezenta de fapt o versiune modificată a memorandumului lui Kozak, eșuat în anul 2003, și este o altă încercare de transnistrizare a Republicii Moldova cu scopul de a o plasa în sfera de influență a Federației Ruse, în cadrul așa numitului concept Lumea Rusă. Președintele a evitat să dea detalii despre acest concept, spunând că va fi publicat după 24 februarie, și anume după alegerile parlamentare de mâine.

'Ruperea Republicii Moldova'

Întrebat care este miza în acest joc politic având în vedere situația tensionată din Europa, analistul politic Bogdan Chirieac este de părere că este vorba despre ruperea Republicii Moldova.

Ruperea Republicii Moldova. Vorbim despre așa numitul plan Kozak. Dmitri Kozak este fost ofițer GRU. Serviciul de Informații al Armatei Sovietice, și acum Rusești, a avut acest plan în 2003. La vremea respectivă, comunistul Vladimir Voronin, președintele Moldovei, a rupt tratatul în timp ce Putin se afla în avionul care venea către Chișinău pentru a semna Tratatul de Federalizare. Acum se repune pe masă acest plan. În sensul în care dacă vreodată România se va uni cu Republica Moldova, Transnistria rămâne a rușilor, iar Ucraina, care are și alegeri anul acesta, va fi prinsă ca într-un clește. Nu este numai Dodon, ci este Kremlinul care vrea federalizare. Este un experiment mic - Moldova și Transnistria - pentru a face apoi același lucru cu Ucraina, cu teritoriile din estul Ucrainei ocupate practic de Rusia în acest moment. Dacă Ucraina va dori să redevină independentă, acele teritorii se reîntorc la Rusia. 

'Și procurorul general se învârte în jurul conductei'

În opinia mea, Germania nu este străină de acest plan. Văd că totul se învârte în jurul conductei Nord Stream 2. Și procurorul general european se învârte în jurul conductei și planul Kozak. Despre asta este vorba. Este planul reprezentantului Kremlinului pentru Republica Moldova. Kozak e un fel de guvernator al Moldovei, desemnat de Putin, chiar dacă Moldova are președinte, premier, Parlament și așa mai departe..., a declarat analistul politic Bogdan Chirieac, prezent prin legătură telefonică, în jurnalul de știri, de la România TV. 

Vezi și: Alegeri Republica Moldova. Maia Sandu şi Andrei Năstase acuză că ar fi fost otrăviţi cu mercur

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel