EXCLUSIV  Documentul care a pregătit aderarea României la NATO. Adrian Năstase l-a arătat, în premieră, la DC News / Cum a fost „răsplătit” de Iohannis / video

Foto: Rudolf Andreescu
Foto: Rudolf Andreescu

Adrian Năstase, premierul României în perioada 2000 - 2004, a vorbit despre rolul pe care l-a avut în aderarea României la NATO:

În cadrul unui interviu exclusiv pentru DC News, Adrian Năstase, premierul României în perioada 2000 - 2004, a vorbit despre rolul pe care l-a avut, încă din 1991, în aderarea României la Alianța Nord-Atlantică, 13 ani mai târziu.

„Am adus un document pe care o să vi-l las și care mi se pare absolut remarcabil, pentru că la momentul septembrie 1991, în condițiile în care în mod evident NATO nu dorea să includă statele din Europa Centrală și de Est în componența Alianței Nord-Atlantice, am formulat o propunere care a fost acceptată. E vorba de tratatele bilaterale pe care, individual, statele din Europa Centrală și de Est le-au încheiat cu NATO în pregătirea unui moment ulterior care a însemnat după anul 2000. Asta s-a întâmplat în 10 septembrie 1991“, a spus Adrian Năstase.

„Deci în 10 septembrie 1991, când premier era domnul Petre Roman. Dumneavoastră erați ministru al Afacerilor Externe“, a spus Bogdan Chirieac.

„Da! Nota aceasta de la Ministerul Afacerilor Externe a fost aprobată de domnul Petre Roman, iar în propuneri aveam câteva lucruri interesante: inițierea unor contacte și demersuri care să ducă la crearea unui centru de formare și documentare al NATO la București, dar, mai interesant, să se acționeze în vederea stabilirii unui mecanism bilateral România - NATO, pentru consultări periodice și în situații de urgență la nivel de Guvern, MAE și MApN și ideea unui reprezentant de legătură al NATO în România. Practic, erau elementele de configurare pentru ceea ce a însemnat ulterior Parteneriatul pentru Pace, semnat în 1993 - România a fost prima țară care a semnat un Parteneriat pentru Pace cu NATO“, a spus Adrian Năstase.

„Vă mulțumim foarte mult! Vom prezenta în facsimil acest document prezentat de domnul Adrian Năstase, cel care a făcut posibilă aderarea României la NATO“, a spus Bogdan Chirieac.

„Și un merit deosebit pentru președintele Emil Constantinescu. E bine ca lumea să știe pe adevărații artizani și pe cei care au făcut acest lucru posibil (n.r. aderarea României la NATO)“, a adăugat analistul politic.

„V-a decorat, la 20 de ani de la aderare, îmi imaginez, președintele Klaus Iohannis“, a mai spus Bogdan Chirieac.

„Cred că a dorit să facă acest lucru, dar probabil a fost ocupat“, a precizat Adrian Năstase, moment în care Bogdan Chirieac a adăugat: „probabil e la golf“

„Probabil ... la jocul de golf, nu la Războiul din Golf“, precizat fostul premier.

„Nu v-a invitat la Cotroceni?“, a insistat Bogdan Chirieac.

„În mod evident că nu“, a răspuns Adrian Năstase în timp ce a izbucnit în râs.

„M-a invitat la Cotroceni în urmă cu câțiva ani, la Ziua Națională, am crezut că este vorba de un mod de a privi mai detașat și mai obiectiv trecutul politic - cu bune și cu rele - iar după 2 zile am fost anunțat că mi se retrage o decorație care a fost acordată cu 15 ani în urmă de către Ion Iliescu, pentru chestiunile de care vorbim acum. Klaus Iohannis a avut totuși o anumită preocupare de de-decorare a mea“, a mai zis Adrian Năstase.

VEDEȚI AICI DOCUMENTUL: https://media.dcnews.ro/other/202404/nastase-nato-document-romania_04978700.pdf

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel