EXCLUSIV  Dobre pune la zid investitorii

„Am plecat de la Revoluție cu ideea că dacă vom plăti oamenii foarte prost, brusc, imediat, poate a doua zi chiar, la graniță se vor forma cozi de investitori care vor sta să intre în România cu bani, pentru a-și deschide fabrici și uzine, noi plătind românii foarte prost”, a declarat Adrian Dobre într-o discuție despre costurile de manoperă raportate la salariile angajaților. 

Adrian Dobre, purtătorul de cuvând al PSD, a răspuns tranșant, miercuri, la Interviurile DC News, pe tema salariilor mici în raport cu manopera și cu costurile de investiție.  

Astfel, când i s-a redat realitatea că produsul poate avea valoare adăugată mare, însă salariul rămâne mic, Dobre a răspuns: „Mai mult sau mai puțin, pentru că, de exemplu, să spunem că faci la o fabrică de textile o cusătură pe marginea unui obiect, este una. Și când lucrezi, de exemplu, într-o fabrică de componente de avioane sau de componente de mașini sau de electronice, făcând operațiuni mult mai complicate, și salariul e cu totul diferit”.

„Deci dacă luăm o pereche de pantaloni de firmă cu o sută de euro, veți vedea că costurile în România sunt de 2-3 euro pe perechea de pantaloni. Deci valoare adăugată mare a produsului, dar salariu mic. Nu știu cum e la componenta de avion pentru că aceea este foarte scumpă, un avion costând 100 de milioane. Salariul acolo poate să rămână în continuare la 400 de euro pe lună”, a continuat Bogdan Chirieac.

„Acesta este un parcurs economic, dacă vreți, o etapă a capitalismului, a economiei de piață despre care tot discutăm. Adică, în mod evident, pe anumite tipuri de operațiuni, pe un anumit tip de manoperă, întotdeauna capitalul privat va căuta zonele în care poate să plătească cel mai ieftin, dacă se poate deloc. Acesta este și motivul pentru care investițiile oamenilor au fost în China, n-au auzit de asigurări sociale, n-au pensii, lucrurile sunt destul de clare acolo, veniturile sunt foarte mici. Dar, pe de altă parte, trebuie să ne dorim o dezvoltare care să ia în calcul că oamenii trebuie să trăiască decent. Am plecat de la Revoluție cu ideea că dacă vom plăti oamenii foarte prost, brusc, imediat, poate a doua zi chiar, la graniță se vor forma cozi de investitori care vor sta să intre în România cu bani, pentru a-și deschide fabrici și uzine, noi plătind românii foarte prost. S-a văzut că această viziune n-a fost corectă. Și dacă ne dorim ca investitorii să o facă cu adevărat în România și să vină în România, să investească în România, nu acesta trebuie să le fie motivul: pentru că plătesc oamenii foarte prost. Trebuie să fie motivul pentru că reușim să le dăm un cadru fiscal corect și scăzut, pentru că le oferim facilități, pentru că vom reuși să avem o infrastructură coerentă la un moment dat, pentru că vom reuși să avem poate mai puțină birocrație, un timp mai scurt de reacție ș.a.m.d. Acestea trebuie să fie motivele care trebuie să stea la baza deciziei de fundamentare a unei investiții în România, nu faptul că tot plătim oamenii de mizerie”, a declarat Adrian Dobre la minutul 37:00.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel