DNA: Elena Udrea şi Sorin Popa, fostul director adjunct BRD , urmăriţi penal

Sorin Popa
Sorin Popa

Elena Udrea şi fostul director general adjunct al BRD Sorin Popa sunt urmăriţi penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul privind acordarea creditului de aproape 3, 3 milioane euro. 

Potrivit unui comunicat al DNA, Sorin Popa este acuzat de abuz în serviciu cu folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, iar Elena Udrea de complicitate.

'În perioada 2007- 2010, Sorin Popa, în calitate de director general adjunct al unei bănci, şi-a îndeplinit cu rea-credinţă atribuţiile de serviciu, prin aceea că a acordat clientului Elena Udrea o serie de derogări care au condus la prejudicierea băncii. Prejudiciul în dauna băncii a fost determinat de neîncasarea sumelor datorate cu titlu de dobândă sau comision şi prin neexecutarea garanţiilor la momentul la care creditul putea fi declarat scadent anticipat (practic a amânat declararea creditului ca neperformant şi a privat banca de posibilitatea recuperării creanţei din executarea garanţiilor)', se arată în comunicat.

Procurorii susţin că acesta a permis scoaterea bunurilor debitorului Udrea de sub incidenţa contractului de garanţie, iar la cererea acesteia a permis aprobarea unui contract de novaţie, prin care debitorul iniţial solvabil a fost înlocuit cu unul insolvabil, împrejurare în care banca s-a aflat în imposibilitatea de a-şi recupera creditul.

[citeste si]

'În conformitate cu atribuţiile stabilite prin contractul de administrare, suspectul Popa avea atribuţii de coordonare şi control cu privire la activitatea structurilor de Private Banking (clienţi privilegiaţi) şi risc, atribuţii în validarea şi aprobarea ofertării clienţilor privilegiaţi, precum şi în ceea ce priveşte acordarea de derogări de la prevederile normei bancare', precizează DNA.

În cazul Elenei Udrea, anchetatorii au reţinut că a solicitat directorului Popa acordarea unui credit în valoare de 3.280.000 de euro, în regim Private Banking (client privilegiat), fără să fi urmat procedura obişnuită a negocierii condiţiilor de finanţare cu persoanele aflate în subordinea acestuia. De asemenea, procurorii au constatat că Udrea a pus la dispoziţia băncii un raport supraevaluat al terenurilor pe care trebuia instituită ipoteca, a solicitat cedarea creditului prin novaţie către o altă persoană, în condiţiile în care cunoştea că persoana respectivă nu are posibilitatea să achite obligaţiile rezultate din contractul de credit, în sensul că nu avea bunurile necesare cu care să garanteze achitarea întregului credit.

Prejudiciul cauzat băncii este de peste 2,5 milioane euro, reprezentând folosul asigurat împrumutatului Elena Udrea, constând în creditul de care a beneficiat şi bunurile mobile şi imobile ce au fost scoase din sfera garanţiilor contractuale şi nu mai pot fi executate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel