DNA cere arestarea lui Marko Attila. Deputatul UDMR, prima reacție din Ungaria

DNA cere, din nou, reținerea și arestarea deputatului UDMR Marko Attila Gabor, refugiat în Ungaria, după ce, anterior, Camera Deputaților a încuviințat arestarea preventivă a sa într-un alt dosar penal. 

DNA îi cere, din nou, arestarea

Procurorii DNA au dispus disjungerea și continuarea cercetărilor în prezenta cauză, cercetările au fost extinse și cu privire la infracțiunile menționate în comunicat: 

"În cursul anului 2008, inculpatul MARKO ATTILA GABOR, împreună cu ceilalți membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a emis în cazul a trei dosare, titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor și nici prevederile art. 10 alin. 6 și 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obținerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii și cesionarii drepturilor de despăgubire". 

Procurorii anticorupție precizează că "inculpatul se sustrage activităţilor de urmărire penală, părăsind teritoriul României". 

Refugiat în Ungaria, își scrie apărarea

"Eu m-am implicat în procesul de restituire şi despăgubiri din dorinţa sinceră de a ajuta oameni de a căror proprietate şi-a bătut joc regimul comunist. Intenţia mea a fost sinceră, militând întotdeauna ca acest proces să fie cât mai amplu, cât mai acoperitor şi să se încheie cât mai repede. Niciodată în toată cariera mea nu am folosit procesul de restituire şi despăgubiri în scopuri personale, nu am cerut şi nu am primit mită. Mai mult, văzând aceste cazuri pe care regret că nu am avut cum să le observ, condamn cu fermitate orice persoană care a văzut afaceri băneşti în dreptul legitim al unei persoane persecutate de comunism. Este o ruşine şi, într-adevăr, o infracţiune. Nu am avut şi nu am de-a face nimic cu aceştia", a transmis deputatul UDMR Marko Attila.

"Șmecheriile altora"

El a adăugat:"Mă trezesc apoi, după câteva zile, cu o cerere de arestare preventivă care a fost aprobată înainte să văd dosarul şi să mă conving că, de fapt, procurorii ştiau de la bun început că nu am fost la şedinţă şi, pur şi simplu, omit să trimită aceste documente la Parlament. Acum mă văd târât într-un caz similar, fără să am habar de şmecheriile altora. În asemenea condiţii consider că tot acest atac virulent nu poate distinge între cei care au folosit acest proces în scopuri personale şi cei care au lucrat cu bună credinţă pentru un scop nobil şi care au fost păcăliţi, induşi în eroare şi picaţi de-a fraierul într-un scandal. Cei care, într-adevăr, au comis asemenea fapte să răspundă. Cei care nu, să fie lăsaţi în pace. Nu este o rugăminte, ci un principiu de drept, într-un stat de drept. Sau poate greşesc eu şi România nu e stat de drept". 

Rolul ANRP, crucial

Deputatul UDMR a mai scris că "Deşi, într-adevăr, CCSD este cea care aprobă despăgubirile, rolul ANRP este crucial în privinţa deciziilor datorită faptului că dosarele de despăgubire sunt şi rămân în evidenţa ANRP, iar ANRP prin armata de specialişti asigură Secretariatul Tehnic al CCSD. ANRP, prin direcţiile de specialitate, şi cu un număr semnificativ de experţi şi consilieri juridici sau din alte domenii, este singura instituţie care are capacitatea, atribuţia şi responsabilitatea pentru analiza fiecărui dosar în parte, verificarea tuturor aspectelor tehnice şi juridice şi, în final, pregătirea agendei şi deciziilor CCSD. Cu toate că CCSD aprobă rapoartele de evaluare, listele acestora ajungeau pe masa comisiei dupa un imens filtru juridic şi tehnic". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel