Diversiunea ”PNL în PPE”, manevră pentru a lăsa USL fără aliați europeni în războiul pentru Justiție

antonescu alde dc
antonescu alde dc

Lansarea ipotezei potrivit căreia PNL se va afilia Partidului Popular European are un singur rezultat: lipsirea liberalilor de sprijin european, prin îndepărtarea de ALDE (Alianța Democraților și Liberalilor din Europa). Grupul ALDE a avut cea mai puternică reacție împotriva lui Traian Băsescu și pro-USL, la referendum. Manevra, declanșată de un baron local PNL, vine într-un moment extrem de favorabil pentru Băsescu: tocmai atunci când scandalul din Justiție poate ajunge în dezbaterea forurilor europene.

Subiectul ”PNL trece la PPE” a circulat și anul trecut, fără a provoca o dezbatere în partid, deoarece a fost promovat de grupuri marginale și nu era de niciun interes, mai ales că se discutau alte subiecte fierbinți. Acum, vicepreședintele PNL, Marian Petrache reia această temă subit și fără vreun scop aparent. O astfel de dezbatere îi servește însă lui Traian Băsescu. Discuțiile despre o ipotetică ”migrare” a PNL în tabăra PPE duc la destabilizarea relațiilor dintre PNL și familia europeană din care face parte, ALDE, într-un moment critic. Traian Băsescu dorește atacarea procedurii de numire a procurorilor șefi la CCR și schimbarea regulilor în timpul meciului, pentru a păstra controlul asupra Justiției.Tensiunile pe acest subiect ar putea duce chiar la o suspendare a președintelui, iar reacția instituțiilor europene este esențială în astfel de situații. Existența unor relații puternice cu lideri europeni care să combată propaganda portocalie la Bruxelles sunt vitale. În momentele critice, ALDE a susținut România și demersurile USL, în vreme ce socialiștii europeni a lui Hannes Swoboda au fost mai degrabă rezervați ori s-au pliat pe poziția Germaniei lui Merkel.

Europarlamentarul PNL, Norica Nicolai, se opune ferm discutării unui astfel de plan în partid. ”Resping categoric această idee. Nici nu se va discuta vreodată. Este un plan obscur, promovat din nu știu ce interese de către o minoritate din partid. ALDE a fost permanent alături de noi și de România. Facem parte din această familie, restul sunt speculații menite să afecteze relațiile noastre cu partenerii europeni”, a declarat Norica Nicolai pentru DeCe News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel