Discursul lui Băsescu tradus de Varujan Vosganian

Varujan-Vosganian
Varujan-Vosganian

Vicepreşedintele PNL, Varujan Vosganian, a comentat pe propriul blog discursul susținut marți de Traian Băsescu. Concluzia sa a fost că ,,ideea călăuzitoare” a discursului lui Traian Băsescu este că ,,domnia sa simbolizează România şi statul de drept”, iar cine nu este ,,cu dânsul” acţionează ,,împotriva intereselor ţării” şi face ,,lovituri de stat”.

[caption id="attachment_228728" align="alignleft" width="291"] foto: inpolitics.ro[/caption]

,,Discursul preşedintelui nu trebuie parcurs în toate amănuntele sale, căci importantă este ideea călăuzitoare, restul vine de la sine. Domnia sa, preşedintele, simbolizează România, Vestul, statul de drept, independenţa justiţiei şi orice fel de legitimitate. Cine nu e cu dânsul acţionează împotriva intereselor României, crede că lumina vine de la Răsărit, face lovituri de stat împotriva ordinii de drept şi vrea să subordoneze justiţia”, a scris liberalul pe blog.

Vosganian a oferit și exemple în acest sens, notând că atunci când UE are probleme cu România condusă de Traian Băsescu, preşedintele are dreptul ,,să se răţoiască”, iar atunci când instituţiile ies din ,,subordinea” lui devin în opinia şefului statului ,,subordonate politic”.

,,Când UE are probleme cu România condusă de Traian Băsescu (vezi cazul Olandei), preşedintele are dreptul să se răţoiască. Când unii lideri europeni fac lobby pentru Traian Băsescu, orice nedumerire venită de la Bucureşti împotriva acestei susţineri nefireşti este atitudine antieuropeană. Când instituţiile se subordonează preşedintelui, ele sunt independente. Când ele ies de sub această subordonare, devin subordonate politic. Când dânsul numeşte persoane în funcţii publice, cele persoane sunt independente politic. Când opozanţii săi schimbă aceste persoane, atunci instituţiile se politizează. Când Băsescu îi face pe judecători ori procurori hoţi şi securişti, e o atitudine corectă. Când altcineva sugerează că procedurile sunt încălcate, fără a contesta, totuşi deciziile definitive, înseamnă că face presiuni asupra justiţiei”, a enumerat vicepreşedintele PNL.

Varujan Vosganian a menţionat că atunci ,,când Traian Băsescu face majorităţi de strânsuri prin mijloace demne de Evul mediu ele sunt legitime şi statul e de drept; când se creează majorităţi ostile preşedintelui, ele sunt ilegitime, pentru că nu sunt rezultatul unor alegeri, deşi e mai mult decât limpede că la alegerile din noiembrie 2008 PSD şi PNL au obţinut împreună cu mult peste 50%”. El a mai spus că ,,dacă eşti cu Băsescu”, eşti de partea occidentului, iar dacă ,,ai vrut suspendarea lui” atunci ,,te arunci în braţele Estului”.

,,Dacă eşti cu Băsescu eşti de partea occidentului. Dacă ai vrut suspendarea lui, te arunci în braţele Estului cu care, zice domnia sa, nu avem nimic in comun, nici măcar cultural. Nu îndrănesc să-l întreb pe preşedinte daca a citit pe clasicii ruşi, dacă a ascultat vreodată muzica lui Ceaikovski sau a 'celor 5'  ori dacă are idee de cinematografia rusă, georgiană ori armeană. Ne- a mărturisit singur cât de generală este cultura sa, aşa că nu mai insistăm”, a comentat liberalul.

În final, vicepreședintele PNL a notat că această ,,viziune maniheistă” a preşedintelui poate fi tradusă printr-un cântec oltenesc. ,,Aşadar, aceasta viziunea maniheistă a preşedintelui României. Cum ar fi zis un oltean: 'Cin’ se ia cu mine bine, ii dau haina de pe mine/ Cin’ se ia cu mine rău, să-l fereasca Dumnezău/ că sunt şarpe de dudău, da-l galbin şi muşcă rău, măi Leano'. Cu singura adaptare că în loc de 'Cin’ se ia cu mine bine, îi dau haina de pe mine' se va citi 'Cin’te iei cu mine bine, îţi iau haina de pe tine', a concluzionat Varujan Vosganian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel