Discursul folosit de unii politicienii de dreapta în campania prezidențială. Istoricul Marius Oprea explică utilizarea unor expresii cheie

"Ciumă roșie", "Propagandiști", "PSD=pericol pentru România", "PSD trebuie interzis pentru corupție", Tragedia momentului istoric pe care-l traversează România", "Jeguri umane", "Mizerie de om", sunt doar câteva expresii pe care le-am auzit în discursul unor politicieni de dreapta în campania prezidențială. Într-un interviu acordat pentru DC News, istoricul Marius Oprea a vorbit despre aceste cuvinte cheie și a explicat care este miza utilizării lor.

DC News: Mulți politicieni de dreapta folosesc, în campania electorală, expresii de felul: "ciumă roșie", "PSD=pericol pentru România" și exemplele pot continua. În ce tip de discurs se încadrează expresiile acestea?

Marius Oprea: În orice caz, acest tip de discurs nu este specific unei drepte creștin democrate. Cât a trăit... nu l-am auzit niciodată pe Corneliu Coposu folosind astfel de cuvinte.

DC News: Putem vorbi despre un discurs tipic pentru stânga dictatorială stalinistă?

Marius Oprea: Nu. Mai degrabă este un soi de discurs musolinian. Această continuă propagare a urii în niciun caz nu folosește unei drepte autentice, ci extremei drepte.

DC News: Avem de-a face cu o manipulare prin discurs?

Marius Oprea: Cred că este o încercare de a capta un electorat oricum circumspect față de ceea ce se întâmplă și mă refer la electoratul de dreapta "funciar": foștii țărăniști sau liberalii autentici. Nu îi văd înghesuindu-se la vot pentru a vota această bizară alianță între Vasile Blaga și Klaus Iohannis. Dacă acesta din urmă ajunge președinte este evident că Vasile Blaga va fi prim-ministru și ce facem? De fapt, am senzația că dreapta a dispărut. A rămas doar printr-un discurs atribuit dreptei, dar care nu ține de o dreaptă tradițională, ci de cultivarea unui limbaj extremist menit să atragă electoratul de dreapta. În prezent, acesta din urmă este cum era masoneria în anii comunismului, în adormire, pentru că stai și te întrebi cu cine votezi. 

DC News: Expresiile de felul "ciumă roșie", "PSD-pericol pentru România", "tragedia momentului istoric pe care îl traversează România" pot reprezenta tactici de înfricoșare pentru a împinge electoratul spre politicienii de dreapta?

Marius Oprea: Cred că nici măcar la hipsteri nu merge așa ceva. Spre deosebire de ceea ce se petrecea pe vremuri când electoratul era fascinat de un asemenea discurs, acum lucrurile nu mai merg așa. Electoratul - față de politicieni - s-a maturizat mai repede. 

DC News: Discursul dreptei din campania prezidențială îl regăsim și în discursul lui Traian Băsescu din 2012 când zburau cuvinte precum: lovitură de stat, pușcăriabili, paiață?

Marius Oprea: Nu îl regăsim cu o asemenea virulență, dar vedeți dumneavoastră? Domnul Traian Băsescu, având un stil pătimaș, a reușit să împingă zona politică într-o dezbatere care nu este de fond și se bazează pe reacții de tip imoral, nu pe reacții clar calculate. În aceste dezbateri dintre Victor Ponta și Klaus Iohannis nu am văzut cum văd cei doi România la sfârșitul mandatului. În fond, care este proiectul pentru România? Parcă Victor Ponta a încercat să discute despre acest subiect, dar destul de vag. Nu am auzit nimic care să mă intereseze în afară de acuzații de-o parte și de alta. 

DC News: De se folosesc expresii de felul "ciumă roșie"?

Marius Oprea: Cred că aici este o problemă care ține de stafurile de campanie. Sunt alcătuite cam din aceiași oameni care făceau înainte campaniile și nu pot ieși dintr-o paradigmă. În România noi nu am avut o campanie electorală pozitivă. Nu am auzit candidații vorbind despre programele lor pentru România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel