Directorul Transelectrica, Horia Hăhăianu, a fost demis din funcţie după ce a emis un comunicat din partea companiei prin care informa că fluxul de energie electrică nu va ajunge pentru a necesarul populaţiei. Ca soluţie el a propus sistarea exportului de energie electrică începând cu data de 16 februarie şi până la jumătatea lui martie.
Imediat după comunicatul emis de Transelectrica, preşedintele Traian Băsescu a ţinut să asigure populaţia că nu există probleme din acest punct de vedere. Spre seară premeirul Răzvan Ungureanu a cerut demiterea lui Hăhăianu, iar ministrul Economiei s-a conformat.
În această seară, începând cu ora 21:00, 21 de localităţi au rămas fără curent electric pentru că nu există sufiecientă capacitate pe reţea.
"Din cauza deficitului de energie electrică din SEN (secete prelungite, temperaturi foarte scăzute, scăderea cotelor în lacurile de acumulare, reducerea stocurilor de carbune, păcură şi gaze naturale), în anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum şi de export.
De asemenea, nu există rezervele necesare unei functionari sigure a SEN (sistemului energetic naţional - n.r.)
În aceste conditii CNTEE Transelectrica SA este nevoită să aplice reducerea graficelor de export conform procedurii operaţionale "Definirea situatiilor de urgenta pentru care CN Transelectrica SA poate restrictiona dreptul participantilor de a utiliza capacitatea de interconexiune castigata in cazul licitatiilor si modificarea operativa a graficelor de schimb notificate " Cod: TEL- 07.III AV - DN/103, aprobata de ANRE prin Aviz nr.7/09.02.2012."
"În acest moment, toţi vecinii noştri - Serbia, Bulgaria, Ungaria - au interzis exporturile de energie. Electricitatea este mai ieftină în România decât în aceste ţări, astfel că traderii s-au apucat să exporte energie. Sunt preţuri mari în toată Europa şi toată lumea preferă să cumpere de la noi", a declarat Octavian Lohan, directorul general adjunct al Transelectrica.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu