Dîncu: Pensiile militare nu sunt pensii speciale. Un soldat profesionist nu poate fi echivalat cu un muncitor necalificat

Dîncu: Pensiile militare nu sunt pensii speciale. Un soldat profesionist nu poate fi echivalat cu un muncitor necalificat 
Inquam Photos / Octav Ganea
Dîncu: Pensiile militare nu sunt pensii speciale. Un soldat profesionist nu poate fi echivalat cu un muncitor necalificat Inquam Photos / Octav Ganea

Pensiile militare nu sunt pensii speciale, a afirmat, vineri, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, adăugând în context că meseria de soldat profesionist nu poate fi echivalată cu aceea de muncitor necalificat.

El a susţinut un discurs în cadrul ceremoniei Academiei Tehnice Militare 'Ferdinand I', la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol din Capitală. 'Românii vor înţelege în foarte scurt timp că militarii au nevoie de respectul demnităţii lor, de salarii şi locuri de muncă decente pentru ei şi pentru familiile lor, vor înţelege că pensiile militare nu sunt pensii speciale şi că fac parte din modalitatea prin care ţara se pregăteşte pentru ce este mai rău într-o anumită situaţie. Vor înţelege că sacrificiul pe care îl faceţi dumneavoastră şi toţi cei care îmbracă haina militară este unul în care vă puneţi în contractul social viaţa', a spus ministrul. Acesta a subliniat că meseria de militar este diferită de orice altă carieră şi a vorbit despre angajamentul său de a schimba statutul actual al celor care activează în domeniul Apărării.

'La dumneavoastră scrie în contract 'cu preţul vieţii'. Nu scrie în niciun alt contract al nostru, ale celorlalţi din societate, acest lucru. Nu va mai trece mult timp şi oamenii vor înţelege că un soldat profesionist nu poate fi echivalat - aşa cum este în momentul acesta echivalat - cu un muncitor necalificat, aşa cum se întâmplă în acest moment în echivalenţa cu funcţii civile. Toate aceste lucruri le vom schimba', a mai afirmat ministrul.

De asemenea, a adăugat că ataşamentul faţă de Armată trebuie să fie mai mult decât declarativ.

'Este clar că în scurt timp şi românii, şi politicienii, şi responsabilii cu dezvoltarea României, şi opinia publică vor înţelege că nu este destul să ai încredere în Armată atunci când eşti întrebat în sondaje, că pentru a avea o apărare care să te pună sub o umbrelă adevărată de securitate, care să te ajute ca naţiune să te dezvolţi este nevoie să faci sacrificii', a evidenţiat el.

Dîncu s-a adresat şi tinerilor absolvenţi.

'Astăzi este o zi frumoasă, cu flori, cadouri, premii, vin familiile, rudele, prietenii, dar de mâine nu va fi simplu. Mâine intraţi cu adevărat într-un teatru de operaţii care este complicat, care este viaţa. (...) Mai trebuie să ştiţi câteva lucruri - nimeni n-o să vă aştepte cu flori (...) nici covor roşu n-o să găsiţi acolo unde o să vă duceţi. S-ar putea să aveţi chiar un şoc în momentul în care o să aveţi contact cu viaţa reală. S-ar putea să vă loviţi de lipsa meritocraţiei, să vă loviţi de comandanţi care o să încerce să-şi răzbune tinereţea lor cazonă şi nefericirile tinereţii lor cazone şi să vă umilească. Dar nu trebuie să vă descurajaţi', le-a spus ministrul Apărării, scrie Agerpres.

Vezi și - Ministrul Apărării: Armata României are nevoie, mai mult ca oricând, de tineri motivaţi

Armata României are nevoie, mai mult ca oricând, de tineri motivaţi, bine pregătiţi, dedicaţi meseriei de militar, pentru îndeplinirea misiunii sale şi angajamentelor asumate în plan internaţional, pentru a deveni un adevărat pilon de stabilitate în regiune, afirmă ministrul Apărării, Vasile Dîncu, într-un mesaj transmis absolvenţilor de şcoli militare.

Acesta vorbeşte, în context, şi despre situaţia actuală de securitate.

'După experienţa celor doi ani de pandemie, v-a fost hărăzit de către destin să intraţi în marea familie a Armatei României într-un moment destul de complicat din punctul de vedere geopolitic, cu reale provocări de securitate la frontiera estică a NATO şi UE, în contextul conflictului dintre Federaţia Rusă şi Ucraina', a scris Dîncu pe Facebook.

El se referă la deciziile luate de şefii de stat şi de guverne la Summit-ul de la Madrid, care 'au creat premisele pentru o construcţie de securitate durabilă şi robustă de la Marea Baltică la Marea Neagră, care va aborda în mod unitar şi eficient dispunerea forţelor aliate în ţările NATO aflate în proximitatea zonei de conflict, prin pre-poziţionarea de tehnică şi echipamente defensive esenţiale şi construirea unei infrastructuri de sprijin pe întregul flanc'.

'Aliaţii noştri se află deja aici, iar contribuţia lor va creşte gradual în perioada imediat următoare', spune ministrul.

Dîncu aminteşte alocarea a două procente din PIB în ultimii cinci ani pentru Apărare şi ridicarea acestui nivel, începând din 2023, la 2,5%, fapt care 'permite finanţarea predictibilă a modernizării armatei noastre, prin înzestrarea cu sisteme şi tehnică moderne, interoperabile şi integrate, care să asigure saltul necesar pentru a putea aborda cu succes provocările actuale dar, mai ales, viitoare'.

Joi şi vineri, instituţiile militare de învăţământ superior şi şcolile de maiştri militari şi subofiţeri ale categoriilor de forţe organizează festivităţile de înaintare în primul grad de ofiţer, maistru militar sau subofiţer şi de absolvire a promoţiei 2022, 'Încoronarea de la Alba Iulia - 100'. Vezi știrea inițială aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel