Variola maimuței, varicelă și variola clasică se deosebesc prin anumite caracteristici privind instalarea bolii și contractarea virusului.
Dacă în cazul variolei maimuței, febra se instalează cu 1-5 zile înainte de apariția eczemei pe corp, în ceea ce privește varicela, perioada este redusă la 1-2 zile, iar în cazul variolei clasice la 2-4 zile.
În cazul variolei maimuţei, eczema specifică apare mai întâi pe faţă, iar apoi se extinde pe celelalte zone ale corpului, incluzând palmele şi tălpile. Apoi, se formează o crustă care se usucă şi cade. Dacă vorbim despre varicelă, însă, acele vezicule apar, în primă fază, pe piept, spate şi faţă, extinzându-se, în cele din urmă, pe întregul corp. Nu apar pe palme şi tălpi. În ceea ce priveşte variola clasică, micile puncte roşii apar prima dată pe limbă/în gură şi se extind pe braţe/picioare, palme/tălpi.
Perioada de incubație a virusului este de 5-21 de zile în cazul variolei maimuţei, 10-21 de zile în cazul varicelei şi 7-19 zile în cazul variolei clasice. Boala poate dura până la 2-4 săptămâni, dacă vorbim de variola maimuţei, 4-7 zile în cazul varicelei şi până la 5 săptămâni în ceea ce priveşte variola clasică.
La capitolul decese, cel mai mare procent îl înregistrează variola clasică - 30% din cazuri -, în timp ce în cazul variolei maimuţei vorbim de 1-10% din cazuri. În ceea ce priveşte varicela, decesele sunt rare.
Nodulii limfatici se umflă doar la apariţia variolei maimuţei.
Cazurile grave de variola maimuței, în rândul copiilor
Variola maimuţei, o boală care a provocat deja mai multe cazuri ce au fost detectate în Europa şi în America de Nord, este o maladie rară originară din Africa, de care oamenii se vindecă în general spontan, informează AFP.
'Identificarea în mai 2022 a unor focare de variola maimuţei în mai multe ţări non-endemice (unde boala nu circulă - n.r.) şi fără legătură directă cu călătorii întreprinse în zona endemică este atipică', a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), scrie Agerpres.
Variola maimuţei este o boală infecţioasă care este cauzată de un virus transmis la oameni de animale infectate, cel mai adesea de rozătoare. Însă virusul a fost descoperit pentru prima dată în 1958 într-un grup de macaci care erau studiaţi în scopul unor cercetări ştiinţifice, de unde şi numele maladiei, au explicat specialiştii de la Institutul naţional de sănătate şi cercetare medicală din Franţa (INSERM).
Cazurile grave se produc mai frecvent la copii şi sunt asociate cu amploarea expunerii la virus, starea de sănătate a pacientului şi gravitatea complicaţiilor medicale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu