Dieta keto ar putea crește eficiența terapiei pentru cancerul pancreatic

Foto: Pixabay, National Cancer Institute
Foto: Pixabay, National Cancer Institute

Un studiu preclinic al Ludwig Cancer Research a demonstrat că dieta ketogenică (sau keto) ar putea spori eficacitatea chimioterapiei pentru cancerul pancreatic.

Publicat în jurnalul Med, studiul arată că dieta keto (aportul bogat în grăsimi, proteine ​​și foarte scăzut de carbohidrați) combinată cu chimioterapia triplează timpul de supraviețuire în comparație cu chimioterapia singură, în modelele de adenocarcinom ductal pancreatic (PDAC) de la șoareci. Cercetătorii, conduși de directorul filialei Ludwig Princeton, Joshua Rabinowitz, descriu constatările dintr-o examinare complicată a modului în care dieta ketogenică afectează metabolismul tumorilor PDAC și identifică mecanismele care ar putea explica efectul terapeutic.

Dieta ketogenică triplează şansa de supraviețuire

Descoperirile lor sunt acum evaluate într-un studiu clinic care testează beneficiile unei diete keto la pacienții cu PDAC care primesc chimioterapie, notează Medical Xpress. „Au existat progrese reale împotriva cancerului pancreatic în ultimele două decenii”, a spus profesorul Rabinowitz. „Problema este că, în timp ce unii pacienți văd că tumorile lor se stabilizează sau se micșorează, beneficiile chimioterapiei sunt de foarte scurtă durată. Adesea, aceasta prelungește viața pacienților cu șase luni până la un an, dar prea rar vedem mai mult de trei ani de extindere a supraviețuirii, așa cum ar spera oamenii”, a continuat profesorul.

Postul şi dieta, aliaţi în lupta împotriva cancerului

Noi dovezi sugerează că postul sau dietele care seamănă cu acesta în ceea ce privește efectele lor metabolice ar putea îmbunătăți terapia pentru o varietate de tipuri de cancer. Dieta ketogenică imită postul prin reducerea glucozei circulante și scăderea nivelului de insulină, un hormon care determină țesuturile și tumorile să consume zahăr. Insulina este un promotor important al creșterii cancerului, în special în tumorile pancreatice, în timp ce glucoza este un combustibil important pentru proliferarea celulelor canceroase. Studiile lui Rabinowitz au arătat anterior că tumorile PDAC, în ciuda creșterii lor agresive, sunt lipsite de glucoză, ceea ce sugerează că ar putea fi deosebit de vulnerabile la privarea suplimentară de glucoză.

În studiul actual, Rabinowitz și colegii lui au efectuat mai multe experimente de-a lungul multor ani folosind șoareci care au fost proiectați pentru a dezvolta PDAC sau implantați cu tumori care semănau cu cele observate la pacienți. Șoarecii au fost hrăniți fie cu o dietă normală, bogată în carbohidrați, fie cu o dietă keto și tratați cu o combinație standard de chimioterapie. Oamenii de știință au descoperit că dieta keto singură nu a afectat creșterea tumorii. Dar a triplat timpul mediu de supraviețuire atunci când a fost combinată cu chimioterapie. În timp ce beneficiul terapeutic nu depindea de sistemul imunitar, doar șoarecii cu sisteme imunitare intacte au fost printre supraviețuitorii pe termen lung.

Dieta keto poate fi „toxică” pentru celulele canceroase

Rabinowitz și echipa sa au efectuat, de asemenea, studii pentru a explora efectele terapiei combinate asupra metabolismului tumorii. „Știm că glucoza este un combustibil major pentru cancer, iar insulina este un hormon care promovează cancerul și că dieta ketogenică le scade pe ambele. Am descoperit în acest studiu că dieta scade nivelul de glucoză mai profund în tumoră decât în țesuturile sănătoase și că suprimă dramatic nivelurile de insulină”, a spus Rabinowitz. Prin privarea organismului de zahăr, dieta keto îl forțează pe acesta să descompună grăsimile pentru a genera molecule, cunoscute sub numele de corpi cetonici, care pot fi arse de celule pentru a genera energie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel