Dieta de vară: cinci nutrienți care nu trebuie să-ți lipsească

Pentru ca organismul să se adapteze mai ușor la temperaturile ridicate și să fie protejat de soare din interior, din dieta ta de vară nu trebuie să lipsească o serie de nutrienți esențiali. 

Dieta de vară prezentată în continuare nu este despre slăbire, ci reprezintă un ajutor important pentru susținerea organismului în anotimpul cald. Așa că, pe lângă regulile principale referitoare la cele trei mese pe zi și două gustări, alcătuirea unor meniuri echilibrate, evitarea zahărului și făinoaselor, ai grijă să incluzi în dietă alimente bogate în următoarele cinci substanțe nutritive esențiale pe timpul verii:

Vitamina C

Fie vară, fie iarnă, vitamina C este un aliat puternic al organismului. Știm că vitamina C este esențială pentru imunitate, dar poate e mai puțin cunoscut faptul că ea este extrem de benefică și pentru piele. O protejează împotriva razelor ultraviolete și stimulează producția de colagen. Este, de asemenea, eficientă și la cicatrizarea arsurilor suferite în urma expunerii îndelungate la soare.

În dieta de vară, legumele și fructele sunt principalele surse de vitamina C. Consumă din belșug: roșii, ardei, pătrunjel, broccoli, pepeni, fructe de pădure, mere, prune.

Vitamina E

Supranumită „elixirul tinereții”, vitamina E este un antioxidant de excepție, care nu trebuie să-ți lipsească din dieta de vară dacă vrei să amâni cât de mult poți îmbătrânirea pielii, ridurile și petele cauzate de soare. Vitamina E se găsește în ulei de măsline, nuci, alune şi migdalele, semințe de floarea-soarelui crude, semințe de dovleac, caise uscate. În combinație cu vitamina C, vitamina E funcționează mai eficient, de aceea este indicat să combini sursele enumerate cu legume  sau fructe proaspete. 

Betacaroten

Precursor la vitaminei A, betacarotenul este faimos pentru proprietățile antiaging și pentru obținerea unui bronz frumos. De altfel, numeroase produse cosmetice de vară conțin betacaroten. Dar este important ca pielea să fie protejată și din interior. Consumă așadar alimente bogate în betacaroten: morcovi, pepene galben, caise, roşii. Dar poți introduce în dieta de vară și ficatul de vită, laptele, ouăle, pentru conținutul lor în vitamina A. 

Seleniu

Armă eficientă împotriva îmbătrânirii precoce, seleniul ajută la prevenirea cancerului de piele și a ridurilor. Carnea, fructele de mare, nucile și nucile de Brazilia sunt surse naturale de seleniu pe care nu trebuie să le omiți din dieta de vară. 

Omega 3

Acizii grași omega 3 sunt esențiali pentru protejarea pielii de soare și repararea daunelor provocate de razele UV. De asemenea, omega 3 diminuează inflamațiile de la nivelul tenului și ajută la hidratarea pielii uscate. Surse naturale de omega 3 sunt peștele, uleiul de măsline, semințele de in măcinate, nucile, avocado. Pentru un plus de protecție vara poți folosi și capsule cu ulei de pește.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel