Urmărește emisiunea live


Gazele de șist salvează Europa de monopolul Rusiei - Die Welt

Energia regenerabilă este prea scumpă pentru a asigura necesarul de consum al Europei, singura cale de a rupe dependența de monopolul gazelor naturale instituit de Rusia fiind fracturarea hidraulică, scrie publicația germană Die Welt.

Rusia a semnat recent recent un contract de 300 miliarde de euro privind livrarea anuală a 38 de miliarde metri cub de gaze pentru următorii 30 de ani către China. Astfel, Vladimir Putin pune presiune pe UE și sursele ei de aprovizionare, dar Europa pare că ignoră singura soluție evidentă: fracturarea hidraulică, scrie Die Welt.

Cotidianul german considerat conservator notează că mulți politicieni europeni încă mai visează să rupă dependența de Rusia cu ajutorul energiei regenerabile. Connie Hedegaard, comisarul european pentru Combaterea Schimbărilor Climatice, pretinde că situația din Ucraina trebuie să fie un duș rece pentru țările europene, care ar trebui să renunțe la gazul rusesc în favoarea surselor de energie regenerabilă.

Dar viziunea lui Hedegaard nu corespunde realității: Europa își ia aproximativ 1,3% din energie pe care o consumă din puterea solară și cea eoliană, în timp ce 75% din aceasta provine din combustibili fosili și restul din energia nucleară.

Cum ajută gazele de șist economia UE

Uniunea Europeană are îndeajuns de multe gaze neconvenționale pentru a acoperi complet necesarul de consum pentru cel puțin următorii 28 de ani, scrie Die Welt. Ce mulți activiști pentru mediu sau politicieni uită să menționeze este că gazele de șist nu doar că rup dependența de Rusia, ci sunt și cea mai bună soluție pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon și prețurile la energie.

Totodată, beneficiile economice ale gazelor de șist sunt indiscutabile: în timp ce prețul gazelor naturale plătit de Europa s-a dublat din anul 2.000, prețurile în SUA au scăzut în ultimii ani cu 75%.

Pentru a scăpa de dilema rusă, unii politicieni, precum ministrul de Externe al Marii Britanii, Willian Hague, au sugerat ca Europa să importe gaze din SUA. Și, într-adevăr, această opțiune se regăsește pe masa negocierilor Tratatului de liber-schimb UE-SUA. Dar nu ar avea mai mult sens ca Europa să aibă propria producție? Avantajele unei astfel de politici sunt numeroase și merg de la reducerea dependenței de Rusia până la libertate de acțiune în zona de politică externă.

Rusia folosește fracturarea hidraulică în Siberia

Deisgur, fracturarea hidraulică nu este panaceul ce rezolvă problemele provocate de schimbările climatice. Pe termen lung, avem nevoie să trecem la energia regenerabilă. Dar atâta timp când tehnologiile verzi sunt mai scumpe decât combustibilii fosili, această tranziție nu va avea loc.

Gazele de șist pot ajuta Europa pe termen scurt la capitolul emisii de CO2, în timp ce ne putem concentra pe dezvoltarea unor tehnologii verzi mai eficiente care să coste mai puțin. Gazele de șist reprezintă opțiunea nedăunătoare mediului a acestui deceniu și o ofertă greu de refuzat.

Vladimir Putin folosește argumente activiștilor pentru a convinge Europa să nu-și exploateze resursele, în timp cel el conduce proiecte masive care implică fracturare hidraulică în Siberia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel