Diabet. Un medicament inovator, compensat integral, disponibil în România

Pacienții cu diabet de tip 2 pot beneficia gratuit, prin programul național de diabet, de primul medicament care combină două substanțe antidiabetice: insulina injectabilă glargin și lixisenatida. Cu o singură administrare pe zi, acest medicament inovator controlează eficient atât glicemia bazală, cât și cea postprandială. 

Un tratament inovator, prima combinație titrabilă cu raport fix de insulină glargin 100 unități/ml și lixisenatidă, un agonist al receptorilor GLP-1, pentru tratamentul adulților cu diabet zaharat de tip 2, este acum disponibil în România. Noua opțiune terapeutică a fost inclusă recent în lista de medicamente compensate integral.

Cu o singură administrare zilnică, medicamentul controlează eficient atât glicemia bazală, cât și cea postprandială, în cazul pacienților care nu reușesc să atingă ținta de control glicemic cu tratamentul lor actual: antidiabetice orale sau insulină bazală.

„Obiectivul principal al echipei medicale în gestionarea diabetului este să aducă nivelurile de glucoză din sânge la ținta de control (HbA1c

Controlul glicemiei, un obiectiv major

Diabetul este o boală evolutivă. Din păcate, aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care urmează un tratament antidiabetic oral sau cu insulină nu își ating ținta de control glicemic. Expunerea prelungită la valori mari ale glicemiei favorizează apariția complicațiilor diabetului: afecțiuni oculare, boală cronică de rinichi, leziuni ale nervilor periferici, boli cardiovasculare (infarct de miocard, accident vascular cerebral etc.). De aceea, obținerea controlului glicemic este un deziderat al medicilor care tratează persoanele cu diabet.

Noul medicament a demonstrat îmbunătățiri clinice semnificative statistic ale valorilor hemoglobinei A1c (HbA1c) comparativ cu fiecare dintre componentele sale individuale. Obținerea controlului glicemic nu a dus la creșterea frecvenței hipoglicemiilor în cazul tratamentului combinat, față de insulina glargin administrată în monoterapie, efectul pe greutatea corporală fiind neutru. Nu în ultimul rând, frecvența evenimentelor adverse gastro-intestinale a fost mai redusă față de lixisenatidă.

Medicină personalizată și în diabet

„Avem în momentul de față multe medicamente pentru a trata diabetul zaharat de tip 2, iar acest lucru trebuie să ne determine pe noi, medicii diabetologi, să facem o alegere inteligentă, având în vedere că ne îndreptăm spre ceea ce se numește «medicină personalizată» sau «medicină precisă» și anume: tratamentul adecvat pentru pacientul adecvat și la momentul adecvat. Trebuie să luam în considerare și faptul că, în anumite cazuri, activități simple pentru persoanele sănătoase pot deveni provocări pentru persoanele cu diabet, solicitând eforturi suplimentare. De aceea, este important să avem acces nu numai la tratamente eficiente, ci și la tratamente ce contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu diabet, printr-o bună tolerabilitate și creșterea aderenței la tratament – prin ușurința în administrarea terapiei”, a explicat prof. dr. Nicolae Hâncu, Membru de Onoare al Academiei Române și Președinte de Onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel