Diabet. Complicațiile piciorului diabetic care pot conduce la amputație

Diabet. Creșterea prevalenței diabetului zaharat este însoțită de un număr mare de complicații, inclusiv afectarea piciorului. 

Diabet. Atât diabetul, cât și o încălțăminte nepotrivită precum și o circulație precară la nivelul picioarelor pot conduce la apariția unor diverse probleme ale piciorului. La persoanele cu diabet, aceste complicații pot deveni periculoase. În primul rând pentru că există probabilitatea ca persoana cu diabet să nu identifice din faza de debut semnele afectării piciorului, apoi, pentru că, din cauza efectelor hiperglicemiei cronice, o leziune a tegumentului la nivelul piciorului sau o ulcerație, se vindecă mai greu.

Diabetul afectează în primul rând circulația sângelui și nervii, situație în care, nedepistând la timp modificările de la nivelul piciorului, se poate ajunge la complicații care, în anumite situații, pot conduce la amputație. Cele mai debilitante complicații ale piciorului la persoanele cu diabet sunt boala arterială periferică și neuropatia diabetică.

Boala arterială periferică – o circulație deficitară a sângelui poate determina ca orice leziune, ulcerație, infecție la nivelul piciorului să se vindece greu. Există probabilitatea ca, orice complicație la nivelul piciorului, dacă nu este identificată încă de la început și nu este tratată corespunzător, să poată să conducă la gangrenă și mai apoi la amputație.

Vezi si: EXCLUSIV DIABET. Cititor DCNews, MESAJ TULBURĂTOR: Cea mai parșivă BOALĂ, atacă în liniște

Neuropatia diabetică – diabetul dezechilibrat și un stil de viață neadecvat a persoanei cu diabet pot conduce la afectarea nervilor. La nivelul picioarelor această complicație duce la diminuarea până la lipsa sensibilității termice și dureroase. În acestă fază este posibil, de exemplu, să nu simtă un corp străin în pantof care poate provoca o ulcerație ce se poate suprainfecta. Dacă este observată târziu, ea poate evolua spre gangrenă și risc de amputație.

Cum prevenim aceste complicații?

• ținând diabetul sub control și menținând un stil de viață sănătos,

• prin examinări medicale regulate, inclusiv prin verificări ale piciorului la fiecare vizită la medic,

• monitorizarea zilnică a glicemiei,

• exerciții fizice regulate,

• o dietă echilibrată bogată în fructe și legume,

• îmbunătățirea circulației sanguine la nivelul picioarelor poate ajuta la prevenirea problemelor.

Expunerea la temperaturi scăzute sau la apă rece, presiunea pantofilor, perioade îndelungate petrecute în poziție șezândă sau fumatul pot reduce circulația sângelui la nivelul picioarelor. Chiar și încrucișarea picioarelor când suntem așezați sau purtarea de șosete strâmte poate afecta circulația periferică. În acest context, ridicarea și mișcarea picioarelor, streching-ul, mersul și alte forme de exerciții, masajul ușor și băile calde la picioare ajută la stimularea circulației membrelor inferioare.

Când apar complicații ale piciorului diabetic trebuie să vă adresați imediat medicului de familie și medicilor diabetologi. Nu se recomandă tratarea acasă!

„Crearea unui sistem viabil, în cadrul actului medical, prin care să oferim îngrijire specializată persoanelor cu diabet care prezintă complicații ale piciorului este o necesitate urgentă și esențială pentru îmbunatățirea calității vieții dar și pentru prevenirea amputațiilor. În anumite situații, amputațiile reprezintă atât probleme medicale, cât și de ordin social. Oamenii nu numai că își pierd parțial sau total un membru, își pot pierde locul de muncă, independența și, uneori, chiar viața este pusă în pericol. Societatea de Neuropatie Diabetică - Neurodiab este implicată, alături de Asociația de Podiatrie, în demersul de educare a populației cu diabet și a populației aflate la risc, propunându-și realizarea și implementarea în sistemul medical românesc a unui standard în cadrul echipei medicale multidisciplinare care se ocupă de complicațiile piciorului la persoanele cu diabet și prin introducerea în România a profesiilor de podiatru și asistent podiatru", a declarat Prof. Dr. Gabriela Radulian, Președintele Societății de Neuropatie Diabetică - Neurodiab.

Societatea de Neuropatie Diabetică NEURODIAB desfășoară activități cu caracter medical, științific, de cercetare și pregătire profesională în domeniul medical, de edificare și lărgire a bazei materiale științifice pentru dezvoltarea și studiul neuropatiei diabetice în România, activități de promovare și sprijinire a integrării României sub aspect medical în Uniunea Europeană, precum și de furnizare de servicii medicale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel