Update: Creşte şi IRCC/ Dezastru pentru românii cu credite. ROBOR, nouă creștere

Fotografie creată de Tima Miroshnichenko, de la Pexels
Fotografie creată de Tima Miroshnichenko, de la Pexels

Românii cu credite primesc o nouă veste proastă, după ultima creştere a ROBOR. 

UPDATE: IRCC, dobânda de referinţă pentru credite, a urcat la de la 1,17% la 1,86%, potrivit indicelui publicat trimestrial de BNR, iar acesta este primul pas dintr-o creştere mai mare care va urma în următoarele trimestre.

Dobânzile au început să crească puternic după creşterea inflaţiei şi războiul din Ucraina. BNR deja a majorat dobânda de politică monetară la 2,5%, în condiţiile în care inflaţia oficială, calculată pentru luna februarie, era deja de 8,53%, estimările fiind de creştere.

Dacă la începutul anului Robor la 3 luni era 3,02%, la 31 martie era de 4,60%, o creştere de peste 50%.

Indicele IRCC este calculat ca medie zilnică pe baza dobânzilor aferente tu­turor tranzacţiilor inter­ban­care. Diferenţa între ROBOR şi dobânda la tranzacţiile interbancare, pe baza cărora se calculează indicele IRCC constă în faptul că ROBOR este o medie aritmetică a dobânzilor afişate de bănci pe când IRCC este o medie ponderată a tranzacţiilor.

IRCC a fost introdus în luna mai a anului 2019, scrie Mediafax.

- ştirea iniţială - 

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a continuat să crească, tendinţă menţinută pe tot parcursul ultimelor săptămâni, şi a urcat la 4,60%, de la 4,59% miercuri, potrivit datelor de la BNR.

La începutul lunii martie indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la 3 luni a început anul 2022 la 3,02%.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a rămas la 4,68%, la fel și indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, la 4,73%.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă - indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC, care a înlocuit ROBOR, scrie Mediafax

Creșterea indicelui coincide cu începerea războiului din Ucraina

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia a declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,68%, de la 4,66%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 4,73%.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă - indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC, care a înlocuit ROBOR.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel