EXCLUSIV  Dezastru la Kabul. Cristian Diaconescu: O dilemă politică foarte importantă. Grupul G7 a ocolit-o oarecum din comunicat

Afganistan / Imagine de Amber Clay de la Pixabay
Afganistan / Imagine de Amber Clay de la Pixabay

Mâine, aeroportul din Kabul va fi preluat de talibani, a afirmat Cristian Diaconescu (PMP) la DC News TV. O dilemă politică 'ocolită oarecum' din comunicatul Grupului G7 aduce în atenție o altă problemă: în ritmul actual, 'în octombrie, în Afganistan se va muri de foame.'

'Evacuarea din Afganistan a fost și este haotică. Fiecare stat al națiunilor puternice se descurcă cum poate: își scoate cetățenii, îi scoate pe afgani... pe unde pot și cum pot.', a spus președintele PMP Cristian Diaconescu la DC News TV. 

În cadrul interviului de joi, 26 august, de la DC News TV, Cristian Diaconescu spunea că 'peste două zile, aeroportul din Kabul va fi preluat de talibani (n.red. peste o zi).'

'Pe 31 august, americanii spun că nu vor trece', menționa președintele PMP. Astfel, pe 30 și 31 august va avea loc strict evacuarea personalului militar.

Președintele PMP Cristian Diaconescu a mai spus că 'sunt organizații umanitare, misiunea de asistență din Afganistan... Am vorbit cu Șeful Crucii Roșii Internaționale, fost ministru de Externe al Marii Britanii și mare parte din oamenii lor rămân în teren pe baze voluntare. Nu vor să plece.'

Dilema politică 'ocolită oarecum' din comunicatul Grupului G7 

'În continuare, e o dilemă politică foarte importantă. Grupul G7 a ocolit-o oarecum din comunicat, pentru că se aștepta de acolo un semnal.', a explicat Cristian Diaconescu.

El a atras atenția apoi asupra unei întrebări-cheie: 'Ce fel de politică fundamentală avem față de Afganistan?'

'Considerăm Afganistan o zonă acaparată de o grupare teroristă și atunci, în mod natural, acest stat este izolat, deci nu mai primește niciun fel de ajutor financiar? Oricum, s-a blocat tot ce venea și de la ONU, și de la Fondul Monetar Internațional... Sau găsești o formulă de legitimare parțială a cine conduce la Kabul, pentru că e o autoritate, nu e un Guvern, dar în același timp lași în viață coridoarele de sprijin umanitar.', a afirmat Cristian Diaconescu. 

'În octombrie, în Afganistan se va muri de foame'

'75% din încasările legale au fost asigurate din exterior. 18 milioane de afgani depind de acest sprijin. Ce faci în această situație? Rămâi la masa dialogului cu talibanii pentru a găsi niște formule de flexibilitate, de compromis din partea lor? Cât și până unde și cine va fi abilitat să facă acest lucru, de partea Occidentală?

Nu rămâi la masă cu talibanii - aproape 35 de milioane de cetățeni afgani practică intră într-o situație foarte complicată.', a conchis Cristian Diaconescu la DC News TV. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel