DEZASTRU în România. Ce se va întâmpla. Elena Cristian: Nici la criza din 2008-2009 nu a fost așa!

Elena Cristian
Elena Cristian

Elena Cristian, redactor şef DC BUSINESS, a prezentat cifrele care arată „dimensiunea dezastrului” ce urmează în România.

„Banca Mondială trage semnale de alarmă de vreo două luni. La noi, nu prea au fost luate în calcul. Cei care vor să vadă partea plină a paharului se îndreaptă mai mult spre ceea ce a comunicat Comisia Europeană astăzi - că România va fi mai puțin lovită de această criză în perioada următoare, comparativ cu alte țări europene -, fără să se gândească că România are o economie dependentă de alte economii”, a spus Elena Cristian, marți seară, la Antena 3, în cadrul emisiunii „Punctul de întâlnire”, moderată de Radu Tudor.

„Am strâns câteva cifre, pentru că oamenii de acasă trebuie să discearnă și să vadă singuri ceea ce urmează. În primul rând, pentru companii. În cele două luni de stare de urgență, companiile au pierdut 30 miliarde euro, cam 500 milioane euro/zi din cifra de afaceri. Sunt previziuni care arată că, până la sfârșitul anului, vor mai pierde aproximativ 80 miliarde euro, în total cam 25 la sută din cifra de afaceri. Totodată, se vorbește că, până la finalul anului, o companie din șase va intra în România în faliment sau în insolvență. Pe partea de angajați, datele sunt sumbre. Se vorbește despre 1 milion de șomeri. În acest moment, avem aproape 400.000 de contracte încheiate. 1 milion de șomeri e foarte mult! Nici la criza din 2008-2009 nu am avut!”, a precizat Elena Cristian.

De asemenea, a adăugat: „Pe partea bugetară, nu o să vorbesc despre împrumuturi mai scumpe, pentru că ne dăm toți seama că ne vom împrumuta dacă nu de două ori, de trei ori, chiar de patru ori mai scump decât până acum și că toate aceste datorii se vor rostogoli. Dar vorbim despre un deficit bugetar de aproape 10 la sută, cel mai mare de când vorbim noi de deficit bugetar în țara aceasta! În comparație, în 2008-2009, am avut un deficit bugetar de maximum 7,1 la sută!”

„Vorbim despre o scădere economică, în cel mai optimist scenariu, de 6 la sută. Cel mai pesimist, spre 10 la sută! Sunt cifre care ar trebui să ne arate dimensiunea dezastrului, a ceea ce urmează”, a conchis Elena Cristian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel