Deutsche Welle: România, ameninţată de un război civil rece

Kai-Olaf_Lang
Kai-Olaf_Lang

Presa internaţională reeacţionează după decizia CCR privind invalidarea referendumului. Politologul german Kai-Olaf Lang, de la Institutul german pentru Politică Externă şi Securitate, din Berlin consideră că România riscă să intre într-un război rece, arată Deutche Welle. În acelaşi timp, Courrier International vorbeşte despre cum politicienii români nu ştiu sa piardă cu eleganţă, iar societatea adora telenovela şi este însetată de sânge şi răzbunare.

România este ameninţată de un război civil rece, cel puţin până la scrutinul parlamentar din toamnă. Declarația a fost făcută într-un comentariu pentru Deutsche Welle de politologul german Kai-Olaf Lang, de la Institutul german pentru Politică Externă şi Securitate, din Berlin.

România, Curtea Constituţională a reuşit să zădărnicească alte pagube colaterale ale aşa zisei „saga” Ponta-Antonescu-Băsescu. „Orice altceva decât acest verdict ar fi agravat actuala criză, scrie Kai-Olaf Lang.

Dar „sentinţa Curţii Constituţionale nu pune capăt confruntărilor politice dintre cele două părţi adverse. Roma locuta, causa non finita. Tabăra guvernamentală acceptă, ce-i drept juridic, nu însă şi politic, verdictul. În locul unui modus vivendi al celor două tabere rivale, România este ameninţată, cel puţin până la scrutinul parlamentar, de un război civil rece. Toate acestea au consecinţe negative asupra economiei. Fiindcă guvernul ar trebui acum - împreună cu preşedintele - să se concentreze asupra consolidării economiei şi stabilizării finanţelor statului. Criza monedei Euro, lipsa de avânt a întregii economii europene, seceta, programul de austeritate şi dificilele negocieri cu FMI, ar necesita de fapt angajamentul concentrat, susţinut, al tuturor forţelor politice ale României. În loc de aceasta, conflictul dintre un preşedinte blocat, dar mandatat în continuare, şi o coaliţie guvernamentală ahtiată după putere va culmina într-o dură luptă electorală”, mai scrie Deutsche Welle.

O interpretare similară oferă şi jurnalista franceză de origine română Iulia Badea-Guéritée pe blogul Courrier International.

Curtea Constituţională a decis marţi, 21 august, că referendumul nu este valid, pentru că nu a fost atins cvorumul de 50%. Ştiam asta din 29 iulie, când 46% dintre români s-au prezentat la urne. Dar am acceptat cu toţii jocul de-a v-aţi ascunselea al guvernului român, spre ridiculizarea sa în faţa întregii Europe. Renumărarea voturilor, refacerea listelor, eliminarea morţilor, evacuarea românilor din străinătate...Fie. Şi am sperat că rezultatul, oricare ar fi el, va fi acceptat cu eleganţă şi calm, după toate regulile politicii.

Problema cu Ponta şi Antonescu şi cu o mare parte din România este că nu ştiu să piardă. Că nu ştiu să-şi respecte propriile promisiuni, că nu ştiu să-şi respecte cuvantul dat la Bruxelles. Astfel, am văzut după ştirea votului Curţii un Victor Ponta declarând că Băsescu este un preşedinte ilegitim. Un Crin Antonescu afirmând în presă că va face presiuni pentru ca preşedintele să-şi dea demisia. Dincolo de caracterul halucinant al acestor cuvinte venite din partea unor oameni obligaţi să coabiteze cu preşedintele până la alegerile legislative sau chiar până în 2014, trebuie să recunoaştem că regulile jocului nu sunt respectate.

“Precum în arenele romane, societatea românească este însetată de sânge şi de răzbunare, adoră soap opera, şi o simplă decizie de partaj al bunurilor, dată de un judecător, nu va pune capăt noilor serii din “Tânăr şi neliniştit””, încheie jurnalista.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel