Detaliul SCĂPAT după rectificarea lui Cîțu. Suntem la ”limita de RISC MAXIM”. Câciu, scenariu teribil: Este cel mai grav efect

Rectificarea bugetară, în formula anunțată de Florin Cîțu, ministru de Finanțe, are un grav efect, spune analistul economic Adrian Câciu. 

”În orice familie, dacă ești in criză, te gestionezi cu banii pe care îi ai, nu te mai duci la cârciumă. Așa înțeleg că e filozofia. Bun, atunci de ce nu se aplică și la datoria publică? Dacă criza te costă 5% din PIB (contravaloarea măsurilor bune sau mai puțin bune pe care le iei) de ce faci datorie publică de 44%, în creștere cu 10 puncte procentuale din PIB? Sau te duci la cârciumă de restul? Că erau de ajuns 5 puncte procentuale.

Le-a scăpat multora, dar ăsta este cel mai grav efect al rectificării și anume creșterea plafonului datoriei publice la 44% din PIB.

Adică imediat la limita de 45% considerată limită de risc maxim de către LRFB și de la care trebuie să vii cu un plan de măsuri de reducere a datoriei publice.” subliniază Adrian Câciu. 

Singura șansă, efect devastator asupra românilor


În continuare, el atrage atenția: ”Și acum lecție de economie pentru urechiștii din acest domeniu. Se știe că orice deficit, cât de mic ar fi, adaugă la datoria publică în mod direct. Dacă urechiștii fac datorie publică 44% din PIB, cum și cine crede că deficitul public pe anul 2021 va fi mai mic de 1% ca să nu depășești limita de 45% din PIB la datorie publică? Aberant și imposibil să vii sub 1% după 8,6%. Numai dobânzile vor fi peste 1% din PIB!!! Și atunci singura șansă să stai sub 45% este să plătești din datoria curentă. Să plătești nu să o rostogolești. Din ce dacă esti pe deficit?”. 

Urmează austeritate? 

În continuare, analistul economic vine cu un scenariu teribil pentru români: ”Din creșterea taxelor dublată de reducerea drastică a cheltuielilor (austeritate, restructurări masive, lipsa stimuli economici și fiscali). Așteptați-vă la asta pentru că amatorii au săpat o groapă atât de mare încât nu există o alta soluție dacă avem ghinionul să îi lăsăm a ajungă la datorie publică de 44% din PIB.

Creșterea de taxe si impozite înseamnă că peste 19 milioane de români si 700 mii de companii să plătească datoriile făcute din pix de amatori.

PS datoria publică crește în 2020 cu 19 miliarde de euro, într-un singur an, în contextul în care în ultimii 3 ani, cumulat, datoria publica a crescut cu 18 miliarde euro.

Șah-mat!” conchide el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel