Desființarea SIIJ cutremură coaliția. Liderul deputaților UDMR: Stelian Ion alunecă spre stalinism. Și Dan Barna a intrat în acest delir

foto gov.ro/ Stelian Ion, criticat din UDMR
foto gov.ro/ Stelian Ion, criticat din UDMR

Desființarea SIIJ pare a fi cartoful fierbinte din coaliția de guvernare. 

Csoma Botond, lider al deputaților UDMR, consideră că ministrul Justiției, Stelian Ion, are o atitudine ”total inacceptabilă” și-l acuză chiar că ”alunecă spre stalinism”. El afirmă că Stelian Ion are impresia că ”este în posesia adevărului absolut”. Mai mult, într-o declarație pentru Agerpres, liderul UDMR din Camera Deputaților a afirmat că și  vicepremierul Dan Barna ”a intrat în acest delir, poziţia sa fiind, de fapt, una toxică”. 

Afirmațiile vin în contextul disputei din coaliția de guvernare, pe desființarea SIIJ. Cele trei partide au viziuni diferite asupra acestei situații. Conform liderului citat, UDMR doreşte ca lupta împotriva corupţiei să continue, dar să se desfăşoare într-un cadru legal, adăugând că este ”falsă” ideea că ”marea reformă” în Justiţie în România ar depinde de revenirea competenţelor în privinţa anchetării magistraţilor la DNA, scrie Agerpres. 

Stelian Ion, acuzat de derapaj spre ”stalinism”


”De multe ori am avut impresia că ministrul Justiţiei e un fel de iacobin, dar acum, încet, dar sigur, alunecă spre stalinism, după părerea mea. Oricine are o altă poziţie decât dânsul devine, potrivit celei mai sinistre tradiţii totalitare, un fel de deviaţionist, care săvârşeşte un delict de opinie, şi, sigur, în opinia ministrului, acest delict de opinie acţionează împotriva intereselor României. Aşa văd eu atitudinea ministrului, care crede că este în posesia adevărului absolut şi oricine îndrăzneşte să spună altceva decât dânsul este etichetat ori corupt ori de rea-credinţă”, a afirmat liderul deputaţilor UDMR.

Csoma Botond a completat: "În ultima perioadă, în acest avânt stalinist al lui Stelian Ion, pe lângă politicieni care au opinii diferite, au devenit ţinta ministrului şi anumiţi magistraţi care nu sunt de acord cu ministrul în privinţa funcţionării Justiţiei".

”Inacceptabilă atitudinea ministrului”



"Eu consider că este evident că atitudinea ministrului este plină de carenţe şi contravine principiului democratic al pluralismului de idei într-o societate democratică. Întreb: toţi cei care nu sunt de acord cu ministrul sunt corupţi sau de rea-credinţă? Majoritatea magistraţilor CSM, care a adoptat raportul Inspecţiei Judiciare, în 2019, prin Hotărârea 225 din 2019, sunt de rea-credinţă şi nu doresc stoparea corupţiei sau au ceva cu ministrul sau cu altcineva? Săptămâna trecută, judecătorii Înaltei Curţi au atacat la CCR un proiect de lege, o lege iniţiată de ministrul Ion, prin care se reducea vechimea necesară la DNA de la 10 la 7 ani. Atunci, toţi acei judecători de la Înalta Curte, care au o altă opinie decât ministrul Ion, sunt corupţi sau de rea-credinţă? Mi se pare total inacceptabilă atitudinea ministrului", a adăugat el.

”Barna, abordare toxică”



În opinia sa, "vicepremierul Dan Barna a intrat în acest delir şi vorbeşte de toxicitate şi de bazaconii de genul acesta".

"Noi, cei de la UDMR, dorim ca lupta împotriva corupţiei să continue, dar, în acelaşi timp, dorim ca această luptă să se desfăşoare într-un cadru legal, bine definit, în care să existe anumite garanţii, garanţii care nu permit repetarea unor abuzuri care au fost semnalate şi de Inspecţia Judiciară. Este falsă ideea că succesul luptei împotriva corupţiei sau marea reformă în Justiţie în România ar depinde de revenirea competenţelor în privinţa anchetării magistraţilor la DNA. Eu nu contest faptul că şi printre magistraţi, dar marea corupţie în România nu este în rândul magistraţilor, ci marea corupţie e într-o altă zonă a societăţii şi se ştie foarte bine acest lucru. (...) Cred că abordarea domnului Barna este toxică - asta cred despre afirmaţia domnului Dan Barna", a precizat Csoma Botond.

Ministrul Justiției, făcut mincinos



El a explicat care sunt motivele pentru care parlamentarii UDMR au depus amendamentul referitor la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie la Senat.

"La dezbaterea proiectului în Camera Deputaţilor, ministrul Ion a susţinut în mod mincinos că noi am avut acel amendament de la Cameră cu avizul CSM-ului. O minciună sfruntată. Noi din două motive am depus acest amendament la Senat: unu să se vadă care este amendamentul UDMR-ului şi doi - am considerat că aceste dosare să meargă de la SIIJ la Parchetul General şi ne-am fundamentat argumentaţia pe Raportul Inspecţiei Judiciare din 2019, adoptat de CSM prin Hotărârea 225 din 2019. Acest amendament nu exclude desfiinţarea SIIJ. Suntem de acord cu desfiinţarea SIIJ, doar că am avut acest amendament. Dorim ca lupta împotriva corupţiei să continue. Eu cred că DNA-ul are la momentul actual toate mijloacele legale necesare să lupte împotriva corupţiei. Nu cred că de această competenţă privind anchetarea magistraţilor depinde succesul luptei împotriva corupţiei", a spus Csoma Botond.

Stelian Ion acuză complicitatea UDMR - PSD



Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat că SIIJ nu a putut fi desfiinţată până în acest moment, pentru că UDMR era, la momentul înfiinţării secţiei, alături de PSD. "A votat şi înfiinţarea SIIJ, a votat şi legile Justiţiei varianta Iordache, a votat şi Codul penal şi cel de procedură penală. Odată ce s-a încheiat acel capitol, trecem deoparte şi încercăm să creăm ceva nou şi sperând cumva că o să îşi schimbe atitudinea şi abordarea faţă de Justiţie, faţă de lupta anticorupţie. Parţial, am avut semnale că acest lucru se întâmplă", a declarat Stelian Ion, duminică, la Prima TV.

Luni, vicepremierul Dan Barna a afirmat că, atât timp cât nu se găseşte în coaliţia de guvernare o soluţie pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, o sesiune extraordinară a Parlamentului este "prematură" şi "nefuncţională". "Amendamentul UDMR care se află în momentul de faţă în comisia de la Senat este unul care nu desfiinţează SIIJ. Amendamentul UDMR nu face decât să mute secţia specială dedicată magistraţilor la Parchetul General. Nu ne putem permite, ca stat, să transmitem acest mesaj de reformă ca şi glumă, prin care, în loc să desfiinţăm SIIJ, pur şi simplu schimbăm eticheta de pe uşă şi adresa de pe cartea de vizită şi mutăm o secţie specială dedicată tot magistraţilor la Parchetul General. (...) Ideea propusă de UDMR, acest amendament toxic, (...) este de neacceptat", a susţinut Barna, după şedinţa Biroului Naţional al USR PLUS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel