'Desființare' IICCMER. Alexandra Toader, precizări

Andrei Itu / 02 feb 2020 / 16:13 Salveaza PDF Comentarii
IICCMER
IICCMER

Preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Alexandra Toader, a infirmat, duminică, zvonurile privind desfiinţarea IICCMER, dar a admis că bugetul instituţiei este mult mai mic faţă de anii anteriori. 

'În niciun caz nu se desfiinţează. Se reînfiinţează, aş putea spune. Este un buget, într-adevăr, mult mai mic faţă de anii anteriori. Cred că este unul dintre cele mai slabe bugete din ultimii ani, însă se poate construi chiar şi aşa. Problema a fost că nu a existat o execuţie bugetară în aceşti ani şi tocmai din acest motiv, trecând anii, s-au micşorat fondurile care au intrat în posesia IICCMER, dar sunt sigură că institutul poate fi ridicat demonstrând că poate face proiecte, se implică în proiecte educaţionale, în proiecte de cercetare, pentru că şi acestea au fost lăsate într-un plan secund', a spus Toader, la Digi 24.

Precizările acesteia vin după ce fostul director al IICCMER, Radu Preda, susţinea, într-o postare pe Facebook, că ar circula 'zvonul că Guvernul ar dori, la presiunea Cotroceniului, să desfiinţeze această instituţie''.

'Circulă zvonul că Guvernul ar dori, la presiunea Cotroceniului, să desfiinţeze IICCMER. Cu un buget minimal, raportat la alte instituţii, având rezultate reale în devoalarea crimelor comunismului, o asemenea decizie nu poate fi motivată, ipocrit, de lipsa banilor. Ea ar fi motivată doar de lipsa empatiei faţă de istoria recentă. Sper, alături de colegii mei, să nu se întâmple acest lucru. Dacă se va întâmpla, totuşi, atunci vom fi, trei decenii de la căderea simbolică a comunismului, la ora adevărului: securitatea pe stil nou va învinge, aşa cum a făcut-o şi în economie, în politică sau în alte 'sectoare'. Victimele comunismului vor fi abandonate în efuziunea măririi indemnizaţiilor şi pensiilor speciale', a scris Radu Preda pe Facebook.

Alexandra Toader a fost numită recent în funcţia de preşedinte executiv al IICCMER printr-o decizie a prim-ministrului Ludovic Orban. IICCMER a anunţat pe 29 ianuarie că va înfiinţa o Direcţie specială care se va ocupa de investigarea crimelor de la Revoluţia din 1989. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, IICCMER va prelua patrimoniul şi arhiva fostului Institut al Revoluţiei Române din Decembrie 1989, ca urmare a unei decizii a Executivului, conform Agerpres.

VEZI ȘI Radu Preda, după ce a fost demis de Ludovic Orban din funcţia de preşedinte executiv al IICCMER

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23