Desecretizare protocol SRI-PG. Tăriceanu: "Lucru de neînţeles pentru mine"

C.P.Tariceanu
C.P.Tariceanu

Preşedintele Senatului şi lider al ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat, vineri, la Arad, că salută decizia SRI de desecretiza protocoalele de colaborare cu Parchetul General.

'Ştiam de ieri că astăzi urmează să se facă desecretizarea simultană de către SRI şi de către Parchetul General a protocoalelor, a acestor faimoase protocoale. Cum însă am plecat, cum s-ar zice, cu noaptea în cap din Bucureşti, nu am putut urmări îndeaproape evoluţia acestei chestiuni. Totuşi, trebuie să recunosc că sunt foarte curios să văd conţinutul acestor documente', a declarat, într-o conferinţă de presă, Tăriceanu.

În continuare, el a spus că a citit joi pe blogul jurnalistului Ion Cristoiu o parte din relatarea aranjamentelor făcute în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2014, cu implicarea directă a a lui George Maior şi Florian Coldea.

Insituţii de decor

'Aceasta demonstrează existenţa aşa numitului stat paralel - adică aranjarea unor instituţii şi funcţionarea lor în modul acesta ocult, la vremea respectivă, prin care instituţiile legitime şi reprezentative ale statului votate de cetăţeni sunt de fapt numai de decor şi deciziile se iau în altă parte. Ca atare, apreciez că este un gest bine venit, însă lucrurile trebuie duse până la capăt, adică această frăţie nesănătoasă care a funcţionat împotriva principiilor general acceptate de funcţionare a unei societăţi democratice, separaţia puterilor în stat, neimplicarea serviciilor de informaţii în ceea ce ţine de activitatea poliţiei judiciare - lucrurile acestea trebuie lămurite şi puse în ordinea firească', a afirmat Tăriceanu.

Totodată, el a ţinut să salute curajul presei de a scoate la lumină aceste 'abuzuri, aceste derapaje grave de la principiile de funcţionare ale normelor democratice'.

Dublă distincţie

'Până la urmă trebuie să înţelegem cu toţii, că instituţiile sunt în slujba cetăţeanului şi nu invers şi că în centrul arhitecturii constituţionale trebuie să stea cetăţeanul, cu drepturile şi libertăţile lui, care trebuie garantate, respectate, apărate, protejate', a subliniat preşedintele Senatului. Tăriceanu a precizat că nu se poate spune că a existat o implicare a SRI, însă este cert că 'cei doi şefi ai instituţiei, Maior şi Coldea, erau implicaţi'.

[citeste si]

'Doresc, pe de altă parte, să să fac o dublă distincţie. Nu ştiu în ce măsură instituţia, ca atare, a fost angrenată, cert este însă că cei doi şefi ai instituţiei, Maior şi Coldea, erau implicaţi, fără dubiu acest lucru. Probabil că implicarea instituţiei nu se poate spune că a existat, cu toate că au fost şi oameni din instituţie care erau actori. Oricum, eu nu sunt specialist în servicii. Eu cred că amestecul cu zona politică trebuie evitat. Trebuie păstrată o anumită graniţă. Trebuie să existe o colaborare instituţională, dar nimic altceva. O a doua distincţie care trebuie făcută este vizavi de atitudinea actualului director al SRI, Eduard Helvig, total diferită de cea a predecesorilor săi, dovadă şi faptul că a luat această decizie, probabil surprinzătoare pentru unii, deoarece văd că sunt destui cei care, inclusiv din partide politice aşa-zis democratice, care susţin că aceste protocoale nu ar fi trebuit desecretizate, lucru de neînţeles pentru mine', a conchis preşedintele Senatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel