Descoperire surprinzătoare: Bolile cardiovasculare, o formă de alergie ascunsă la carne

Un proces alergic declanșat de consumul de carne poate fi la originea bolilor cardiovsculare. Este o descoperire care ar putea schimba modul de abordare a terapiei în bolile cardiovasculare. 

O echipă a Institutului Național de Sănătate (National Institutes of Health) din SUA a examinat un grup de pacienți cu boli cardiovasculare, pentru a depista anticorpii specifici IgE, care se îndreaptă către un compus oligozaharid (numit alfa-galactoză), responsabil de o alergie întârziată la carne. 

Rezultatele sunt surprinzătoare:

1. Anticorpii IgE au fost detectați la 26% dintre pacienți.

2. Acești pacienți prezentau acumulări de aterom pe artere cu 30% mai mari decât ceilalți participanți, independent de alți factori cum ar fi sexul, diabetul, hipertesiunea arterială sau administrarea de statine. 

3.  Plăcile de aterom erau mai instabile decât în cazul celorlalți, ceea ce sugerează un risc major de eveniment cardiovascular - infarct sau accident vascular cerebral - pentru cei cu anticorpi IgE. 

4. Această asociere este mai frecventă în rândul celor sub 65 de ani.

Autorii țin să precizeze că majoritatea persoanelor respective nu prezentau simptome alergice vizibile. Dar „sensibilitatea IgE la alfa-galactoză reprezintă un nou factor de risc pentru ateroscleroză”.

Cu alte cuvinte, persoanele care suferă de ateroscleroză prezintă o sensibilitate la consumul de carne. 

Rămâne însă întrebarea ce cauzează această sensibilitate. Cercetătorii nu au descoperit încă explicația. 

Cei care consumă frecvent carne roșie sunt expuși unui risc cardiovascular, dar până acum acest risc era pus pe seama grăsimilor saturate”, explică dr. François Paillard, citat de Le Quotidien du Médecin. 

„Ipoteza imuno-alergică este o pistă interesantă, dar pentru moment aceste rezultate sunt preliminare”, a adăugat medicul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel