Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, pachet legislativ „Niciun copil agresat în grădiniţă"

Candidatul PNL la primăria Sectorului 5, Ovidiu Raeţchi, a anunţat că va propune un pachet legislativ intitulat "Niciun copil agresat în grădiniţe". Aceste propuneri beneficiază și de susținerea co-președintelui PNL Alina Gorghiu, dar și a colegilor liberali, a subliniat Raețchi. În urmă cu câteva zile, directoarea grădiniţei private Flipper din Sectorul 5 a fost filmată de camerele de supraveghere bătând copiii pe care îi avea în grijă.

În acest context, candidatul PNL la primăria Sectorului 5 a anunţat că va iniția un proiect de lege care să prevadă instalarea unor camere de supraveghere în sălile tuturor grădinițelor, la care părinții să aibă acces, dar și înăsprirea legislației pentru entitățile care utilizează abuziv titulatura de "grădiniță".

"În urma unor întâlniri avute cu părinții unor copii de la grădinița Flipper din Sectorul 5, în care micuții au fost agresați, voi lansa spre dezbatere publică o serie de modificări pe care le consider esențiale pentru sistemul de învățământ preșcolar din România. În primul rând, voi iniția un proiect de lege prin care părinții să își poată supraveghea în permanență copiii din învățământul antepreșcolar și preșcolar prin instalarea unor camere de supraveghere video în instituțiile respective, la care părinții să aibă acces online. Este un sistem deja folosit în multe țări și care ar urma să fie implementat, în mod evident, cu respectarea legislației în vigoare, inclusiv ținând cont de prevederile legale privind prelucrarea datelor cu caracter personal", a spus Raeţchi.
Candidatul PNL la primăria Sectorului 5 a spus şi că este necesară și implementarea unui sistem strict de autorizare în cazul asociațiilor culturale sau sportive care funcționează ca grădinițe, dar nu au autorizație ARACIP:
"Numărul acestora este destul de mare și, dacă nu au autorizație ARACIP, atunci acestea nu intră în evidența inspectoratelor școlare. Consider că aceste unități — aflate în funcțiune la ora actuală — trebuie să fie închise dacă, în urma verificării efectuate de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) în vederea autorizării, se constată că nu îndeplinesc condițiile. De asemenea, dacă răspunsul la solicitarea de autorizare este negativ, atunci ARACIP trebuie să înștiințeze serviciile Primăriei și serviciile de asistență socială, în așa fel încât să existe o evidență a neregulilor din aceste unități".
Ovidiu Raețchi a propus și înăsprirea legislației pentru entitățile care utilizează titulatura de grădiniță, dar care nu au obținut autorizație ARACIP, astfel încât cei aflați la conducerea acestora să fie pedepsiți conform Codului Penal:
"Pentru că înscrierea copiiilor în sistemul preșcolar nu este obligatorie și regulile sunt mai puțin stricte, numărul grădinițelor care funcționează fără autorizație nu trebuie ignorat. În absența acestor autorizații, unitățile nu intră sub incidența Inspectoratelor școlare, iar copiii nu beneficiază de protecția statului așa cum ar trebui. De aceea, consider că este necesară înăsprirea legislației pentru entitățile care utilizează titulatura de grădiniță, dar care nu au obținut autorizație ARACIP, astfel încât aceștia să fie pedepsiți conform Codului Penal, având în vedere că folosesc o titulatură care nu are acoperire legală".
Deputatul PNL a mai propus o amendare a legii, astfel încât Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului să fie obligată să controleze toate unitățile publice care au în grijă copii, inclusiv asociațiile sportive sau culturale care funcționează ca grădinițe:
"Având în vedere că aceste unități de tip asociații sunt verificate acum de pompieri și de direcția sanitară, cred că avem nevoie de o modificare a legii în sensul introducerii obligativității unui control din partea DGASPC. În acest fel ne vom asigura că educatorii au un comportament adecvat în fața copiilor și că incidentele de tipul celor petrecute într-o grădiniță din Cotroceni nu se vor mai repeta".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2023 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1