Deputatul Mircea Cazan (PNL): Noua lege a cartelelor prepay trebuie pusă în acord cu decizia CCR

prepay
prepay

Deputatul PNL Sibiu Mircea Cazan cere ca Parlamentul să pună de acord decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) cu textul legii cartelelor prepay, una din cele trei legi ale securităţii naţionale care urmează să fie finalizate de către Guvern.

'Referitor la cartelele prepay, guvernul se pregăteşte să scoată o nouă lege prin care cumpărătorii acestora să fie obligaţi să prezinte un act de identitate la achiziţia lor; dar, readuc aminte că o lege similară a picat la Curtea Constituţională în 2014, din cauza prevederilor care nu garantau că datele obţinute sunt ţinute în siguranţă.

Este nevoie să fie puse în acord textele din decizia Curţii cu normele legii, şi trebuie precizat foarte clar cine va prelucra aceste date cu caracter personal pentru ca judecătorii CCR să nu mai fie nevoiţi să dea verdictul că iniţiativa 'nu reglementează garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor cu caracter personal faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de orice accesare şi utilizare ilicită a acestor date', a declarat joi, Mircea Cazan, de la tribuna Parlamentului.

Deputatul liberal a reamintit că Germania, Franţa, Belgia, Grecia, Spania, Italia, Danemarca, Letonia, Bulgaria şi Slovacia, Ungaria se numără printre statele europene în care utilizatorii sunt obligaţi să prezinte un act de identitate la cumpărarea unei cartele preplătite. În unele din aceste ţări au avut loc deja atentate teroriste.

'Dar există şi numeroase state unde legea nu impune obligaţia identificării utilizatorilor de cartele preplătite la cumpărare, de exemplu Irlanda, Marea Britanie, Austria, Polonia, Estonia, Portugalia, Cehia sau Luxemburg, fapt menţionat şi în motivarea CCR, astfel: 'Puţine state europene au reglementat obligaţia identificării utilizatorilor de cartele preplătite (doar şase) şi au susţinut opţiunea adoptării de măsuri la nivelul U.E. pentru înregistrarea obligatorie a identităţii utilizatorilor de servicii preplătite, însă Comisia Europeană a constatat că eficacitatea acestor măsuri naţionale nu a fost dovedită, astfel că, în general, Comisia nu a fost convinsă de necesitatea de a acţiona în acest domeniu la nivelul UE (Raportul Comisiei Europene către Consiliu şi către Parlamentul European - COM (2011) 225 final din 18 aprilie 2011)', a mai susţinut Mircea Cazan.

[citeste si]

Prim-vicepreşedintele PNL Sibiu cere tuturor parlamentarilor, indiferent de culoare politică, să adopte în această sesiune, cele trei legi ale securităţii naţionale. Viitoarele legi ale securităţii naţionale trebuie să dea o mai mare autoritate Parlamentului, în opinia lui Mircea Cazan.

'În contextul atentatelor teroriste este nevoie de o nouă abordare, adaptată atât condiţiilor actuale de politică internă şi externă a României cât şi realităţilor existente în ţările UE, în construirea prevederilor noilor legi în domeniul securităţii naţionale; astfel încât, statul să poată dobândi capacităţile necesare de cunoaştere, prevenţie şi intervenţie rapidă şi eficientă faţă de 'provocări' şi 'incidente' teroriste ori fapte asimilate actelor teroriste sau cu incidenţă în ameninţări la adresa securităţii naţionale, astfel încât să se asigure nevoia de securitate şi de siguranţa cetăţeanului. Viitoarele legi din domeniul securităţii naţionale trebuie să dea o mai mare autoritate Parlamentului astfel încât controlul parlamentar să fie mult mai prezent şi eficient, nu numai asupra autorităţilor cu atribuţii şi competenţe în domeniul securităţii naţionale (serviciilor secrete), ci şi asupra celorlalte instituţii aflate în subordinea / coordonarea Legislativului', mai arată deputatul PNL. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel