EXCLUSIV  DEMOS, nou partid de stânga în România. Mihai Vasile: Asta vrem să facem!

Reprezentantul noului partid de stânga Demos, Mihai Vasile, a explicat pentru DC News ce intenții are mișcarea politică, din care face parte, cu averile, salariile foarte mari, profitul și dividendele afaceriștilor din România.   

Mihai Vasile a explicat că măsurile economice dorite de Demos se încadrează în ceea ce reprezintă social democrația și a confirmat că aceste lucruri se doreau și în comunism, însă practic nu s-au aplicat.

"Nu am prins perioada comunistă. În comunism se dorea să se facă, însă practic nu s-a făcut nimic. Mișcările sindicale au fost înăbușite în 1988 la Brașov. Multe state din vest precum Anglia, Franța, Germania dar și SUA aplică măsuri pe care le cerem noi. Taxarea progresivă, o mișcare sindicală puternică și un salariu minim decent sunt măsuri acceptate în aceste țări chiar dacă vine, la un moment dat, o guvernare de dreapta. Socialismul ar fi ceva mai radical decât ceea ce susținem noi.”, a spus politicianul pentru DC News.

Cei cu salarii mici platesc serviciile publice celor cu salarii mari

Mihai Vasile ne-a explicat că dacă câștigi mai mult trebuie să dai proporțional mai mult către stat.

"Noi avem niște servicii publice pe care trebuie să le asigurăm pe principiul solidarității, pentru că avem cu toții nevoie de aceste servicii. Adică eu dacă mă bucur de mai mult și reușesc să produc mai mult trebuie să pot să dau mai mult. Acum colectarea pe care o facem din salariile minime susține bugetul într-o proporție mai mare decât colectarea făcută de la cei cu salariile mai mari. Într-un sistem echitabil, dacă diferențele nu ar fi atât de mari, am putea avea un sistem echitabil de distribuție a povarei pe fiecare clasă socială o are. Și nu am mai avea discrepanțe așa de mari între clasele sociale. Acum cei cu salarii astronomice beneficiază de servicii publice (șosele spitale, educație) din taxele pe care le plătesc ceilalți", a mai spus Mihai Vasile. 

Exploatarea celor mulți în beneficiul bogaților   

"Impozitarea progresivă ar trebui să se aplice nu doar pe salarii, ci pe capital în general. Taxa pe avere este foarte scăzută la noi. Și taxarea profitului și a dividendelor este foarte scăzuta în România. Noi avem printre cele mai mici taxe din Europa. Acum mergem după banii celor care muncesc mult. Vorbim despre un model economic bazat pe exploatarea celor mulți pentru a avea o creștere economică de care să se bucure doar bogații," a adăugat Vasile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel