Demisie Victor Ponta, PSD. Bogdan Chirieac: se ridică trei probleme

Analistul Bogdan Chirieac ridică trei probleme, legate de demisia lui Victor Ponta de la șefia PSD. Potrivit lui Chirieac, ”fotoliul de premier rămâne fără picioare” după scrisoarea trimisă de Victor Ponta liderilor PSD.

”Nu cunosc și nu înțeleg logica pe care s-a bazat dl. Ponta, nici când a lipsit din țară 25 de zile sub pretextul operației, nici când și-a dat demisia din funcție fără să consulte partidul, a declarat Chirieac. În februarie 2010, când PSD l-a ales președinte, s-a supus dezbaterii și a cerut votul președinților de organizații. Acum, trebuia să-i informeze că intenționează ă demisioneze. Chiar dacă nu erau de acord, iar el decidea să își dea demisia, în ciuda acestei solicitări colegiale, tot trebuia să o facă într-un for statutar. Funcția de președinte PSD i-a permis dlui Ponta să ocupe fotoliul de prim ministru. Să spunem că acest aspect este mai mult formal. Important este că, prin renunțarea la  poziția din partid, scaunul pe care stă dl. Ponta la guvern a rămas fără picioare. Funcția de președinte este pe persoană fizică, funcția de premier este a partidului care câștigă alegerile. Asta ar fi prima problemă”.

Precedent pentru democrație

”Motivul invocat de dl. Ponta a fost că nu vrea să afecteze imaginea partidului. Semioficial, se știe că urmează să fie chemat la DNA...ceea ce ridică o problemă gravă pentru democrație. Victor Ponta nu a fost prins cu o geantă de bani în parcare, ca să fie ridicat de pe stradă, sunt presupuse fapte de acum șapte ani de zile. În acest sens, merită avut în vedere ca premierul, oricine ar fi el, să aibă aceeași imunitate pe care o are președintele. Altfel, schimbarea guvernului se poate face în urma unei acțiuni a Justiției, ceea ce duce la un precedent periculos pentru democrației. Clarificarea problemelor în Justiție, firesc, durează ani, ceea ce înseamnă că alegătorii, în acest timp, pot să nu mai aibă în frunte pe cel pe care l-au ales prin vot”, a spus Chirieac.

Presiunea asupra lui Victor Ponta va crește

”Dl. Ponta a spus, deci, că vrea să ridice presiunea de pe umerii partidului, prin retragerea din funcția președinte PSD. Dimpotrivă, eu cred că prin renunțarea de astăzi îl face mici fărâme. Publicul percepe mai puțin funcția de președinte al PSD, mai mult pe cea de premier pus de partid. Pe de altă parte, presiunea asupra dlui Ponta va fi mult mai mare, fiindcă acum nu mai are sprijinul PSD”, a concluzionat Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel