EXCLUSIV  DELTA DUNĂRII. Remus Borza, semnal de alarmă: Cea mai MARE AMENINȚARE

Delta
Delta

Deputatul independent Remus Borza a vorbit la DC NEWS despre situația în care a ajuns Delta Dunării.

Astfel, Remus Borza trage un semnal de alarmă în ceea ce privește braconajul și mafia care s-au dezvoltat în Delta Dunării. 

„Eu am fost vreo șase luni președintele Comisiei de Mediu din Camera Deputaților. Anul trecut ne-am deplasat toți membrii Comisiei la Tulcea. Am avut o ședință cu guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, cu președintele Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură, cu prefectul județului, cu reprezentanții asociațiilor de pescari, ai Gărzii Naționale de Mediu, Poliției de Frontieră, Inspectoratul Județean de Poliție. În urma acelor discuții, Comisia a modificat legislația prin agravarea și extinderea urmăririi penale pentru mai multe fapte de braconaj. Braconajul în Delta Dunării este cea mai mare amenințare la existența fondului piscicol. Inclusiv familia sturionilor este sortită extincției.

Cele câteva sute de pescari din Deltă, pescuiesc în jur de 3.500-4.000 de tone de pește anual. Din braconaj, rezultă peste 7.000 de tone de pește anual. Braconierii dispun de bărci de mare putere și viteză, dotate cu motoare de 200-300 CP și se bucură de protecția autoritățiilor cu atribuții de control”.

Proiect legislativ

„La un moment dat, am vrut să propun interzicerea pescuitului în Deltă pe o perioadă de 2-3 ani în vederea refacerii fondului piscicol. Într-o atare situație, localnici care trăiesc din pescuit ar urma să primească de la bugetul de stat o indemnizație cel puțin egală cu salariul minim pe economie. Cele aproximativ 4.000 de tone de pește pescuit legal anual în Deltă, reprezintă mai puțin de 5% din consumul total de pește din România. 

Problema e că de 30 de ani doar s-a scos pește din Deltă. Ar trebui să repopulăm Delta cu pește. Ar trebui să interzicem pesticidele în agricultură pe teritoriul rezervației. Mai nou, oamenii în Deltă se ocupă mai mult cu creșterea animalelor decât cu pescuitul. Ar trebui să finanțăm prin fonduri europene și de la bugetul de stat acvacultura și repopularea întregului bazin hidrografic din România. Doar 18% din consumul de pește în România se asigură din producția internă. Oricum consumul de pește pe cap de locuitor este foarte mic în România, respectiv de 6 kg, față de 90 kg pe an/locuitor în Islanda, 75 kg în Portugalia sau 60 kg pe an/locuitor în Spania”, a explicat deputatul Remus Borza.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel