Delegațiile FMI și CE vin în România pentru un nou acord preventiv

erik-de-vrijer
erik-de-vrijer

Prim-ministrul Victor Ponta a anunțat, miercuri, în ședința de Guvern, că vizita directorului Fondului Monetar Internațional în România, Christine Lagarde, va fi succedată de două vizite ale delegațiilor Comisiei Europene și FMI, pentru stabilirea termenilor unui nou acord preventiv.

Premierul a precizat că o scrisoare în acest sens a fost deja trimisă FMI, vineri, transmite B1.

”Am și trimis scrisoarea. A fost aprobată de toată lumea, de guvernator, de Guvern și de președinte. Ministrul de Finanțe, domnul Chițoiu, și cu guvernatorul au semnat deja scrisoarea către Comisia Europeană și către Fondul Monetar Internațional. (...) Evident, pentru un acord preventiv. Nu avem nevoie de bani”, a declarat premierul Victor Ponta.

Potrivit biroului de presă al Guvernului, memorandumul are în vedere ”aprobarea Proiectelor de scrisori prin care se solicită Uniunii Europene și Fondului Monetar Internațional un nou Acord de tip preventiv și aprobarea semnării acestor scrisori de către ministrul Finanțelor Publice, ministrul delegat pentru buget și guvernatorul Băncii Naționale”.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, va efectua, în perioada 15-15 iulie, o vizită oficială în România, prima de la numirea sa în funcție, din noiembrie 2011.

”Vizita nu presupune si semnarea unui nou acord. Este o reeditare. A mai fost un asemenea moment inainte de incheierea unui acord. Ne-a vizitat Camdessus (Michel Camdessus director general al FMI in perioada 1987-2000 n.r) (...) “Nu va lua niciun ban, chiar daca va fi o suma in acord. Si in acordul precedent erau 3,5 miliarde de euro, suma care a stat undeva intr-o casa de bani, pe care Romania putea sa o acceseze in orice clipa daca ar fi intervenit un moment neprevazut care ar fi incurcat foarte tare treburile din tara. Nu a intervenit un asemenea eveniment si din suma aceasta nu a fost trans niciun ban. De altfel, nici din primul acord, care a avut la baza un imprumut de 20 miliarde euro, ultimul miliard nu a fost tras”, afirma, săptămâna trecută, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, la Digi24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel