EXCLUSIV  UPDATE: Declic, denunț la DNA pe numele lui Florin Cîțu: Situația seamănă izbitor cu dosarul pentru care Liviu Dragnea a fost condamnat / VIDEO

Cîțu, denunțat la DNA
Cîțu, denunțat la DNA

Reprezentanții Declic, alături de avocați, au depus vineri, 30 iulie, denunțul pe numele prim-ministrului Florin Cîțu și al fostei consiliere de stat Mioara Costin. Denunțul pentru abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu va fi depus la registratura Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Structura Centrală. 

Update: Comunitatea Declic a depus vineri, 30 iulie, la Direcția Națională Anticorupție, denunț pe numele prim-ministrului Florin Cîțu și al fostei consiliere de stat Mioara Costin, pentru acuzațiile de instigare la abuz în serviciu, respectiv abuz în serviciu.

 

,,Vrem să știm cu toții, cu certitudine, dacă prim-ministrul Florin Cîțu și fostul consilier de stat Mioara Costin au săvârșit fapte de natură penală. Nu putem accepta ca înalte demnități publice să fie folosite în interes privat sau de partid, la fel cum nu putem accepta nici ca nimeni din justiție să nu facă nimic pentru a lămuri situația”, a declarat Anduța Karetsou, campaigner Declic.

 

Comunitatea Declic a depus denunțul la DNA în urma unei analize juridice, realizate de de către avocatul Toni Decean și specialiști în drept penal. Au fost analizate toate informațiile din spațiul public despre posibila angrenare a resurselor Guvernului în susținerea candidatului Cîțu pentru șefia Partidului Național Liberal.

 

Astfel, având în vedere că funcția de consilier de stat este subordonată premierului, devine plauzibilă implicarea directă a prim-ministrului, în sensul instigării Mioarei Costin la emiterea actelor de coordonare a campaniei politice interne PNL. Aceasta ar fi oferit, din postura de funcționar public, sprijin politic unui candidat la o funcție în partid. Mai mult, angajatul Guvernului a prestat activități în interesul personal al candidatului Cîțu, folosind resurse publice ale Executivului.

 

Florin Cîțu este singurul care ar fi avut de beneficiat în urma acțiunilor consilierei de stat, de unde și acuzația de abuz în serviciu pentru premier

 

Având în vedere conținutul documentului apărut în spațiul public sub denumirea de “Linii de comunicare pentru liderii PNL – Florin-Vasile Cîțu candidat pentru președenția PNL”, autoritățile trebuie să cerceteze și să stabilească exact dacă Mioara Costin și-a încălcat cu știință atribuțiile de serviciu și dacă a obținut astfel pentru sine un folos necuvenit, constând în drepturile salariale aferente postului de consilier de stat. În perioada în care activa în cadrul Guvernului României, Mioara Costin ar fi prestat de fapt muncă de partid, și nu doar activitatea aferentă postului de consilier de stat în Cancelaria primului-ministru.

 

,,Atât domnul prim-ministru, cât și doamna consilier de stat vor trebui să lămurească situația creată prin apariția acestui document. Organele de cercetare penală vor trebui să ancheteze în ce măsură activitatea consilierei de stat a fost desfășurată pentru prim-ministrul României sau pentru candidatul la funcția de conducere PNL”, a declarat avocatul Toni Decean.


 

,,Manifestarea convingerilor politice prin emiterea unor acte de serviciu, din postura de funcționar public, este interzisă de Codul Administrativ, iar încălcarea acestor prevederi legale se încadrează în textul de lege ce reglementează abuzul în serviciu. Aceasta încalcare este cu atât mai gravă cu cât funcțiile în discuție sunt ale unor funcționari de grad înalt, iar actele de serviciu au fost emise sub antetul Guvernului României”, a completat avocatul Decean.

 

Denunțul a fost înregistrat în cursul zilei de 30 iulie, la Structura Centrală a Direcției Naționale Anticorupție. 

 

Update: Denunțul a fost depus. Găsiți aici imagini live de la acest moment:

 

Reprezentanții Declic vor fi însoțiți de avocatul Toni Decean.

Încă de săptămâna trecută, comunitatea Declic a anunțat că va depune un denunț pe numele premierului Florin Cîțu și pe cel al fostei consiliere de stat Mioara Costin, pentru infracțiunile de instigare la abuz în serviciu și abuz în serviciu. 

Decizia a venit după ce în spațiul public a apărut un document cu antetul Guvernului, prin care unul dintre consilierii de stat angajați în cadrul Executivului trasa linii de comunicare politică pentru strategia lui Florin Cîțu în lupta internă pentru șefia Partidului Național Liberal. Denunțul a fost redactat de avocații Declic și va fi depus vineri, 30 iulie, la Direcția Națională Anticorupție. Costurile pentru plata avocaților sunt suportate din donațiile membrilor Comunității Declic. 

Suspiciuni potrivit cărora premierul Florin Cîțu ar fi putut comite o faptă de instigare la abuz în serviciu

 

”Am militat dintotdeauna pentru justiție independentă. Vrem să fie aflat adevărul și el nu poate fi stabilit decât printr-o cercetare penală. Avocații Declic au analizat speța și au concluzionat că sunt suspiciuni potrivit cărora premierul ar fi putut comite o faptă de instigare la abuz în serviciu. Ne dorim ca prim-miniștrii României, ca toți demnitarii, de fapt, să înțeleagă că funcțiile din stat nu sunt instrumente pentru câștigarea luptelor politice interne. Nimeni nu poate trata instituția publică pe care a ajuns să o conducă temporar ca pe propria moșie, nu poți folosi resursele publice în interes personal, indiferent ce funcție ai avea”, a declarat directorul executiv al Declic, Tudor Brădățan. 

Faptele consilierului de stat pot reprezenta o încălcare a atribuțiilor de serviciu, pentru că ar fi oferit, din postura de funcționar public, sprijin politic unui candidat la o funcție în partid. Mai mult, angajatul Guvernului ar fi prestat activități în interesul personal al lui Florin Cîțu, folosind resurse publice ale Executivului, au mai transmis reprezentanții comunității Declic într-un comunicat remis DC News.

”Situația seamănă izbitor cu dosarul pentru care Liviu Dragnea a fost condamnat. Diferența este că cele două doamne angajate de Dragnea lucrau doar pentru PSD. Dar acestea sunt simple supoziții privind faptele premierului, pentru că nimeni nu a demarat o anchetă penală care să lămurească lucrurile. Iar noi nu vrem ca asupra premierului României să planeze suspiciuni de corupție.

Ne-am consultat în echipă ce să facem în această situație. Nu ne dorim să fim implicați în lupta internă din PNL, dar nici să trecem cu vederea o faptă penală, doar pentru că ea e parte a unui război politic. Vrem să fie aflat adevărul și el nu poate fi stabilit decât printr-o cercetare penală. Însă niciun parchet nu s-a autosesizat și probabil nu o va face nici de acum înainte, în lipsa unui denunț.

Să ai la cârma țării un premier care folosește Guvernul pentru câștiguri personale e la fel de grav ca și cum s-ar întoarce Viorica Dăncilă să guverneze în umbra lui Liviu Dragnea. Acest gen de comportamente penale nu trebuie trecute cu vederea, indiferent de cine este cel care încalcă legea.

Dacă premierul Florin Cîțu a instigat la abuz în serviciu, el trebuie să plătească. Dacă nu, atunci să rămână premier cu onoarea nepătată. Tocmai ca să aflăm adevărul avem nevoie de o anchetă a procurorilor DNA”, a mai transmis Declic.

Lăsăm aici declarațiile lui Florin Cîțu despre documentul cu antetul Guvernului:

”Colaboratorii mei, în această perioadă, elaborează foarte multe documente din exces de zel”, a fost prima reacție a premierului.

Apoi, a spus că ”Cine spune că sunt documente reale, să vină cu dovezi, să demonstreze”.

A mai declarat că: ”Eu nu pot să comentez decât pe baza unor documente oficiale”.

Mioara Costin a demisionat din funcția de consilier de stat

Anunțul a fost făcut la scurt timp după ce comunitatea Declic transmisese că va depune un denunț pe numele premierului Florin Cîțu și pe cel al consilierei de stat Mioara Costin pentru infracțiunile de instigare la abuz în serviciu și abuz în serviciu. Decizia de eliberare din funcție a fost publicată joia trecută în Monitorul Oficial.

Mioara Costin este fosta jurnalistă de la Realitatea care ar fi creat documentul care conținea strategia anti-Orban a lui Florin Cîțu.

Florin Cîțu a zis că nu are de ce să răspundă

Florin Cîțu a fost întrebat dacă are vreun comentariu după ce Declic a anunțat că vineri va depune un denunț la DNA pe numele său.

 

”Nu trebuie să răspund!”, a zis Florin Cîțu.

 

Ungureanu, la DC News: Cîțu a comis o faptă penală mai gravă decât Dragnea

 

 

În opinia lui Emanuel Ungureanu, Florin Cîțu a comis ”o faptă penală mai gravă decât Liviu Dragnea”.

”În politică, în afară de pasul în spate, mai este și pasul în lateral. Cum am făcut eu cumva în USR un pas în lateral, pentru că, sigur, criticând niște miniștri neperformanți, te pui într-o situație complicată”, a spus Emanuel Ungureanu, joi, în cadrul interviului acordat DCNewsTV.

Întrebat, ulterior, de Răzvan Dumitrescu, moderatorul emisiunii ”Ce se întâmplă”, cine ar fi un șef mai bun la PNL, Ludovic Orban sau Florin Cîțu, Ungureanu a oferit următorul răspuns: ”Orban pare mai dispus să negocieze și în interes public, nu doar în interes de gașcă. Și nu am crezut că o să spun asta, dar, după ce a făcut Cîțu în aceste luni, deci... Cîțu l-a depășit pe Dragnea!”

”Acest lucru mi se părea imposibil”, a adăugat Ungureanu. 

”Dragnea a fost condamnat pentru că se presupune că niște doamne ar fi primit ordin să lucreze la partid pe salarii de la stat. Păi domnul Cîțu a folosit aparatul guvernamental pentru a câștiga competiția internă din PNL! (...) Deci, din punctul meu de vedere, este o opinie personală, domnul Cîțu a comis o faptă penală mai gravă decât Dragnea”, a spus acesta. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel