DECLARAȚII la Cotroceni în scandalul momentului - LIVE TEXT

Purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a susținut o conferință de presă. Ea a precizat că președintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu premierul Mihai Tudose.

Declarația de presă a fost programată la ora 13:00. WWW.DCNEWS.RO v-a ținut la curent cu cele mai importante afirmații pe care Mădălina Dobrovolschi le-a făcut.

„Bine ați venit la această declarație de presă!

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, are o serie de activități și evenimente importante în agenda domniei sale. Tocmai de aceea ne întâlnim astăzi, pentru a vă informa în legătură cu aceste puncte importante din agenda domnului Președinte.

Aș începe cu ziua de joi, 12 octombrie. La 10:30, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa la Uzina Ford din Craiova la lansarea celui mai nou model Ford. Prezența domnului Președinte la acest eveniment este un semnal puternic pentru industria auto din România, care se bucură de avantaje competitive și care își creează o reputație din ce în ce mai bună pe piața europeană.

Mergând mai departe în agenda domnului Președinte, ne oprim la ziua de vineri, 13 octombrie, când Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea la Palatul Cotroceni o întâlnire cu domnul Donald Tusk, Președintele Consiliului European. Viitorul Uniunii Europene este principalul subiect care se va afla pe agenda de discuții a celor doi.

Marți, 17 octombrie, începând cu ora 14:00, va avea loc aici, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, o ședință condusă, ca de obicei, de Președintele României, domnul Klaus Iohannis. În cadrul ședinței, va fi analizată tematica privind cooperarea structurată permanentă, PESCO, implicații pentru România. Având în vedere importanța acestui subiect pentru Uniunea Europeană și în special pentru România, Președintele României a apreciat că este necesară o astfel de discuție în cadrul CSAT. Se vor discuta evoluțiile recente referitoare la activarea acestui mecanism, efectele sale pentru România, precum și decizia politică privind posibila implicare a țării noastre în Formatul cooperării structurate permanente.
De asemenea, aș vrea să subliniez că la baza acestor discuții stă angajamentul asumat la nivelul Uniunii Europene atât pe dimensiunea operațională, cât și în privința dezvoltării capabilităților militare prin soluții multinaționale.

Și mai este element important din agenda domnului Președinte pe care vreau să îl aduc în fața dumneavoastră. Este vorba despre perioada 19-20 octombrie, când Președintele României se va afla la Bruxelles, unde va participa la Reuniunea Consiliului European. Pe agenda acestei Reuniuni se află subiecte importante – aș cita câte dintre aceste teme de discuție: migrația, Europa digitală, chestiuni de securitate și apărare, relații externe ale Uniunii Europene, cu accent pe relația dintre Uniunea Europeană și Turcia.
Cam acestea ar fi elementele principale din agenda domnului Președinte. Văd că sunteți nerăbdători să adresați întrebări, așa că vă aștept. Vă rog!"

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Bună ziua! Voiam să vă întreb dacă este adevărat că Premierul Mihai Tudose se află în acest moment la Palatul Cotroceni, pentru a avea o întâlnire cu domnul Președinte Klaus Iohannis?
Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: În acest moment nu am informații de comunicat în legătură cu acest subiect, dar dacă vor fi date care trebuie să fie comunicate, noi vom reveni cu astfel de detalii.

Jurnalist: Există pe agențiile de presă informații pe surse cum că Premierul s-ar afla la Palatul Cotroceni pentru a discuta despre criza politică din Guvern.

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Am văzut aceste informații care au apărut, noi dacă vom avea de detaliat subiectul acesta... oricum aș vrea să subliniez faptul că e în normalitate o întâlnire între Președinte și Premier, în contextul unor astfel de tensiuni pe care le vedem cu toții în spațiul public. Și, din acest punct de vedere, pot să dau informația că a avut loc această întâlnire, dar nu pot să dau date suplimentare. Dacă va fi cazul, acestea vă vor fi comunicate.

Jurnalist: A fost o întâlnire astăzi sau în zilele trecute?
Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Este vorba despre o întâlnire care a avut loc astăzi, da.

Jurnalist: Bună ziua! Mai ales în contextul acestei întâlniri confirmate, are Președintele un mesaj pentru ce se întâmplă în acest moment în coaliția de guvernare? Și mă refer la riscul unei noi crize, practic în decursul unui singur an. Vorbim de două guverne care...
Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: ... Care știm ce se întâmplă cu ele. Da, PSD ar trebui să își rezolve problemele, PSD ar trebui să își vadă de guvernare, pentru că românii au votat pentru rezultate, românii au votat pentru o guvernare performantă, în niciun caz românii nu au votat pentru scandaluri de partid.

Jurnalist: Cum privește Președintele Klaus Iohannis eventuala remaniere guvernamentală anunțată de Premier?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Din acest punct de vedere, cred că ați aflat deja opinia domnului Președinte. Domnul Președinte a vorbit despre faptul că atunci când persoane aflate în funcții importante în stat au probleme, și știți la ce cazuri mă refer, aceste persoane ar fi trebuit să se retragă sau să fie retrase de partid. Altfel, ducând discuția mai departe, este atributul Premierului să facă astfel de evaluări și să decidă dacă se impun remanieri, schimbări în echipa guvernamentală.

Jurnalist: În legătură cu această întâlnire pe care ați confirmat-o. Este o întâlnire săptămânală care are loc sau este o întâlnire excepțională prilejuită de declarațiile făcute aseară de Premier care este destul de supărat, mai ales pe partidul care îl sprijină?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Nu, nu este vorba despre o întâlnire săptămânală, ci, așa cum am subliniat atunci când mi-ați adresat prima dată această întrebare, ținând cont de acest context pe care Președintele îl analizează cu foarte multe seriozitate, s-a impus o discuție instituțională, absolut normală, și, repet, necesară într-un astfel de context, între Președinte și Premier. Mai multe informații, v-am spus, m-aș opri aici deocamdată. Dacă vor fi alte elemente, vi le vom comunica așa cum facem de obicei.

Jurnalist: Ne puteți spune a cui a fost inițiativa?
Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Nu aș intra în detalii, pur și simplu v-am confirmat că a existat această întâlnire.
Dacă nu mai sunt alte întrebări, vă mulțumesc!

[citeste si]

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy