Declarații de presă de la Palatul Cotroceni- LIVE TEXT/VIDEO

Administrația Prezidențială anunță declarații importante. 

Purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, susţine o declaraţie de presă marţi, la ora 12:00, la Palatul Cotroceni, informează Departamentul Comunicare Publică al Administraţiei Prezidenţiale.

DCNews vă va transmite principalele declarații: 

- Joi, 18 mai, președintele României o va decora cu Ordinul Național ”Steaua României” pe scriitoarea Ileana Vulpescu, un apreciat scriitor, prozator, dramaturg, traducător, cu o contribuție deosebită în ceea ce privește DEX-ul și această decorare vine într-un context aniversar, scriitoarea va împlini vârsta de 85 de ani. 

- Tot joi va mai avea loc o ceremonie de decorare. Președintele va decora cu Ordinul ”Meritul Cultural” în grad ce Cavaler PEN Club România la împlinirea 95 de ani de activitate. PEN Club România este o asociație de scriitori cu activitate îndelungată, a fost înființată în România în 1922 și reconstituită în 1990, promovând valori importante, promovate la nivel internațional de PEN Internațional. 

- Joi, 18 mai, președintele României va decora și Consiliul Concurenței cu Ordinul ”Meritul Industrial și Comercial” în grad de Ofițer. Se împlinesc 20 de ani de activitate, perioadă în care instituția și-a făcut datoria cu profesionalism. 

- Vineri, 19 mai, președintele va fi gazda unei ceremonii, prilejuită de Gala Profesorului Bologna, este ediția a X-a, se va desfășura la Palatul Cotroceni. Vor fi premiate cadre didactice universitare. 

- Luni, 22 mai, președintele României se va deplasa în Brașov.

- Joi, 25 mai, președintele se va afla la Bruxelles, la Summitul NATO, întâlnirea șefilor de stat și de guvern ai țărilor membre NATO. 

------

Despre arhivele SIPA

- Referitor la acest subiect vă pot spune că există o legislație foarte clară, aplicabilă în acest caz, există persoane îndreptățile să facă toate demersurile în această situație, nu președintele României este cel care a clasificat aceste informații și nu Administrația Prezidențială are atribuții în clasificarea sau desecretizarea arhivei. Legislația în vigoare trebuie respectată și aplicată la litera legii. 

CSAT, eliminat din procesul de numire al șefului DGPI

- Este un demers cu miză politică, o nouă acțiune care pare că face parte dintr-un plan de limitare a atribuțiilor președintelui, am văzut acelați tip de acțiune în cazul ANCOM și am discutat la momentul respectiv despre acea OUG, urgența neputând fi justificată în niciun fel. Prin votul de ieri de la Senat, conducerea DGPI va fi stabilită doar de un ministru, fără avizul CSAT, implicit al președintelui. Vorbim totuși despre o autoritate cu un rol foarte important în ceea ce privește apărarea țării și securitatea națională. Vreau să vă mai amintesc un lucru, președintele este comandatul forțelor armate și e foarte important ca orice instituție care face parte din acest cumul care practic constituie forțele armate să aibă și prezența președintelui în procesul decizional. Care este rațiunea eliminării CSAT din această procedură? Nu putem să ne gândim decât la o miză politică. Sunt influențe negative în ceea ce privește arhitectura constituțională a statului. Este grav și îngrijorător modul în care se acționează și vedem că este o practică a acestui Guvern și este cu totul special având în vedere că vorbim despre CSAT, o instituție care ar trebuie să-și dea avizul pe un astfel de subiect. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel