Declarație politică Parlament. Iohannis: Mesaj îngrijorător

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că Declaraţia politică adoptată miercuri de Parlament reprezintă un semnal îngrijorător cu privire la perspectiva pe care Legislativul o are asupra modului în care relaţionează cu autorităţile şi instituţiile statului, precum şi cu societatea civilă. 

"Declaraţia politică adoptată astăzi de Parlamentul României - a cărei analiză detaliată din punct de vedere juridic pune sub semnul întrebării rigoarea conceptelor şi argumentelor -, deşi clamează rolul Parlamentului în arhitectura instituţională a statului român, în fapt se constituie într-un semnal îngrijorător cu privire la perspectiva pe care Parlamentul o are asupra modului în care el se relaţionează cu celelalte autorităţi şi instituţii ale statului, precum şi cu societatea civilă", susţine şeful statului, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Cooperare AFECTATĂ

Potrivit sursei citate, Declaraţia politică a Parlamentului afectează principiul cooperării loiale între instituţiile statului, fundamentat în jurisprudenţa instanţei de contencios constituţional, în contextul în care s-a folosit ca "pretext un act normativ al Guvernului adoptat în absenţa oricărei delegări legislative din partea Parlamentului şi puternic contestat de societatea civilă" şi s-a invocat o decizie a Curţii Constituţionale a cărei motivare nu este cunoscută încă. 

"Adecvarea Parlamentului la realitatea societăţii româneşti contemporane implică mai mult decât simpla afirmare a faptului că 'autoritatea sa legislativă este unică şi indivizibilă', că el 'beneficiază de un drept exclusiv de a trage Guvernul la răspundere', că este 'singurul reprezentant constituţional al întregii societăţi' sau că 'opinia structurată şi legală a societăţii româneşti este exprimată în mod legitim şi cu exclusivitate numai de Parlament' ori că 'Parlamentul asigură legătura constituţională între preşedinte şi societate'. Deteriorarea imaginii publice a Parlamentului şi scăderea încrederii cetăţenilor în autoritatea care astăzi îşi reafirmă 'supremaţia politică faţă de toate celelalte instituţii publice' nu îşi va găsi soluţia prin transferul de responsabilitate asupra preşedintelui României, CSM sau asupra altor 'agenţii ale statului de ordin judiciar sau ţinând de sfera siguranţei naţionale' ori, în ultimă instanţă, asupra cetăţenilor care îndrăznesc să se exprime liber împotriva unor acţiuni care pun în pericol statul de drept şi valori ale democraţiei. Impresia Parlamentului că ar fi o instituţie 'redusă la condiţia de spectator al unor decizii politice' ar putea fi schimbată prin asumarea unor dezbateri autentice şi transparente, printr-un act de legiferare responsabil şi previzibil în interesul general al societăţii, printr-un control eficient asupra Executivului în ansamblul său, şi nu limitat doar la întrebări şi interpelări adresate membrilor Guvernului", se precizează în comunicat. 

Administraţia Prezidenţială arată că poziţiile exprimate de preşedintele României sunt departe de a fi 'păreri', cu atât mai puţin 'particulare sau parţiale', şi se concretizează în acţiuni şi acte menite să realizeze rolul reprezentativ al şefului statului. 

"Constituţia României stabileşte că preşedintele României este ales direct de cetăţeni. El are legitimitate şi reprezentativitate egale cu ale Parlamentului şi, ca atare, preşedintele României nu devine, 'prin efectul Constituţiei, exterior societăţii', ci, dimpotrivă, atunci când se manifestă, preşedintele României exprimă interese ale societăţii. Aşa cum a constatat şi Curtea Constituţională, o elocventă ilustrare a faptului că preşedintele României este obligat să aibă un rol activ şi că prezenţa sa în viaţa politică nu se poate rezuma la un exerciţiu simbolic sau protocolar rezultă din dispoziţiile articolului 80 din Constituţie, care consacră rolul şefului statului de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice, exercitând funcţia de mediere între puterile statului şi între stat şi societate", se menţionează în comunicat. 

O formă de presiune

Administraţia Prezidenţială apreciază că Declaraţia adoptată de Legislativ poate fi considerată o formă de presiune. 

"Legea fundamentală a consacrat un principiu esenţial pentru conduita tuturor autorităţilor şi a tuturor cetăţenilor, anume acela că 'nimeni nu este mai presus de lege'. Aceasta înseamnă că, pe de o parte, autorităţile publice, inclusiv cele reprezentative la nivel naţional - Parlamentul şi preşedintele României - sunt ţinute să respecte cadrul constituţional existent. Pe de altă parte, aceasta înseamnă că nicio autoritate publică nu poate limita prerogativele celorlalte. În măsura în care 'judecăţile preşedintelui României, ale CSM şi ale reprezentanţilor Ministerului Public' sunt calificate drept 'neconstituţionale şi inacceptabile', Declaraţia politică adoptată astăzi de Parlament poate fi considerată o formă de presiune. Astfel, sesizarea Curţii Constituţionale de către preşedintele României sau de Consiliul Superior al Magistraturii ar deveni discutabilă, iar anchetarea şi judecarea faptelor de corupţie s-ar transforma în acţiuni contestabile. Însăşi Curtea Constituţională ar trebui să reflecteze serios ori de câte ori ar avea de soluţionat o cauză în care implicat ar fi şi Parlamentul, de vreme ce acesta evaluează constituţionalitatea acţiunilor şi deciziilor altor autorităţi publice", precizează sursa citată. 

Potrivit comunicatului, preşedintele Klaus Iohannis a luat act de Declaraţia politică adoptată de Parlament şi va continua să-şi exercite atribuţiile constituţionale. 

"Constituţia României a construit un sistem în cadrul căruia autonomia instituţională este echilibrată prin colaborarea reciprocă şi cooperarea loială a instituţiilor fundamentale ale statului. Luând act de Declaraţia politică adoptată de Parlament, preşedintele României va continua să îşi exercite toate atribuţiile constituţionale în beneficiul poporului român, unic titular al suveranităţii naţionale", se mai arată în comunicat. 

Senatorii şi deputaţii au adoptat miercuri, în şedinţa comună a celor două Camere, o Declaraţie care subliniază că Legislativul se angajează cu fermitate să servească exclusiv naţiunea pe care o reprezintă, opinia structurată şi legală a societăţii româneşti fiind exprimată în mod legitim şi cu exclusivitate de Parlament. Proiectul de Declaraţie a fost propus de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. 

[citeste si]

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy