Decizie CCR. Iordache despre alegerile anticipate dorite de Iohannis: ATAC la adresa Parlamentului

Florin Iordache FOTO AGERPRES
Florin Iordache FOTO AGERPRES

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a susţinut luni, la Curtea Constituţională, că alegerile anticipate trebuie declanşate doar în cazul nefuncţionării Parlamentului, nu ca rezultat al unei acţiuni politice a şefului statului. 

'Alegerile anticipate trebuie să fie exclusiv consecinţa lipsei de funcţionare a Parlamentului şi nu un scop politic al preşedintelui sau al unei minorităţi parlamentare rezultate din alegeri. În niciun caz Legislativul nu poate fi pus în situaţia de a da votul de încredere unui guvern sub presiunea pierderii mandatului', a spus Iordache.

În opinia sa, poziţia preşedintelui Klaus Iohannis echivalează cu un atac la adresa unei alte autorităţi, în cazul de faţă Parlamentul. 'Constatăm că această obligaţie a preşedintelui este o veritabilă obligaţie de diligenţă, nu o etapă formală, lipsită de conţinut. Preşedintele României nu-şi poate exercita atribuţiile constituţionale referitoare la desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru cu scopul deliberat de a declanşa o criză parlamentară pentru a dizolva Parlamentul, conferind astfel acestei competenţe o nouă conotaţia neconstituţională. Această situaţie ar echivala cu un atac la adresa unei alte autorităţi publice', a argumentat Florin Iordache.

Decizie crucială a CCR

CCR dezbate, luni, sesizarea referitoare la un conflict juridic de natură constituţională între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL, Ludovic Orban, de a forma un nou Guvern.

Potrivit documentului semnat de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, conflictul constă în 'exercitarea în mod discreţionar a atribuţiilor preşedintelui, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituţie, de desemnare, în data de 6 februarie, a candidatului Ludovic Orban la funcţia de prim-ministru'. La începutul şedinţei, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a anunţat conexarea celor două cereri formulate de preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel