Decizie CCR. Când va face Iohannis marea mutare

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat decizia pe care o va lua cu privire la revocarea și numirea miniștrilor după hotărârârea CCR de astăzi.

'Curtea Constituțională a luat azi în discuție actuala situație politică. Prima observație pe care aș face-o. Decizia de azi a Curții Constituționale nu schimbă cu nimic situația poltică în care se află Guvernul României de mai bine de trei săptămâni. Guvernul nu mai are aceeași compoziție prin plecarea ALDE de la guvernare și premierul e obligat să meargă să ceară un vot de încredere în fața Parlamentului", a declarat președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. 

Klaus Iohannis a precizat că, din punctul său de vedere, magistrații CCR au ajuns "în mod corect și inevitabil exact la aceeași concluzie pe care o spun de trei săptămâni: Guvernul și-a pierdut legitimitatea și trebuie să meargă de îndată în fața Parlamentului ca să ceară un vot de validare. Celelalte chestiuni legate de numirile și revocările miniștrilor, care sunt menționate în materialul Curții Constituționale, sunt de fapt blocaje generate de refuzul doamnei Prim-ministru de a se prezenta în fața Parlamentului pentru a primi un vot de încredere, acolo unde trebuia să meargă din capul locului.' a spus Klaus Iohannis.

'Deciziile mele referitoare la punerea în aplicare a hotărârii CCR de astăzi le voi lua după publicarea şi analiza motivării deciziei care va fi publicată în perioada imediat următoare. Dar dacă doamna Dăncilă doreşte să se pună capăt acestei crize guvernamentale, soluţia e simplă: doamna prim-ministru, poftiţi de îndată în faţa Parlamentului pentru votul de validare!' a concluzionat Klaus Iohannis. 

Decizia CCR

Curtea Constituţională a României a admis, parţial, sesizarea Guvernului privind conflictul instituţional cu preşedintele Klaus Iohannis. Conform deciziei CCR, preşedintele Klaus Iohannis este obligat să semneze demisiile miniştrlor ALDE, să accepte numirile de interimari în Guvern şi să motiveze refuzul miniştrilor propuşi la celelalte ministere de premierul Dăncilă. În plus, Klaus Iohannis este obligat să revoce miniştrii propuşi pentru demitere. 

În acelaşi timp, premierul Viorica Dăncilă este obligată să vină în Parlament pentru a cere un nou vot de încredere, după ce configuraţia politică a Guvernului s-a schimbat, odată cu retragerea ALDE din coaliţia de guvernare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel