Decidentul final. Actul coabitării îl lasă pe Băsescu să pună procurorii. Ponta nu se poate atinge de CCR și ANI

Actul coabitării este departe de a conține doar linii directoare, reguli generale etc. Dimpotrivă, hârtia semnată miercuri, 12 decembrie, la ora 22:55, în cadrul întâlnirii informale de la Cotroceni, stabilește extrem de precis că Traian Băsescu decide cine va fi procuror general și procuror șef al DNA. Premierul se angajează să nu modifice atribuțiile CCR și ANI, să continue acceptarea MCV, pe Justiție, îi cedează președintelui reprezentarea europeană și negocierea Tratatelor. Acordul nu are valoare juridică, ci doar politică. Documentul va fi invocat de Traian Băsescu și va justifica intervenția UE, în caz că puterea președintelui și oamenii săi din instituții vor fi ”atacați”  de USL. 

Potrivit documentului semnat de președinte și premier, Traian Băsescu stabilește cine va fi numit în funcția de procuror General și în funcția de procuror-șef al DNA. ”Dacă sunt puncte de vedere diferite, va avea prioritate decidentul final. În această materie se înscriu: numirea Procurorului General, Procuror şef al DNA sau alte funcţii ce reclamă atribuţii constituţionale ale Preşedintelui şi ale Guvemului”. Chiar dacă premierul face propunerea pentru procurori, conform legii Macovei, decizia finală aparține președintelui. Așadar, președintele este câștigător în disputa numirii procurorilor.

Victor Ponta l-a atacat pe Sorin Roșca Stănescu, declarând că acesta a dat publicității o ciornă, nu varianta finală. Culmea, în acea ciornă nu se vorbea de un ”decident final”, ci de un ”drept de veto reciproc”. Inițial, se discuta în termenii unor poziții egale: ”evitând blocajele, dar cu respect față de argumentele fiecărei părți, care pot fi circumscrise unei sfere inacceptabile pentru celălalt (drept de veto reciproc asupra persoanelor, pe baza de argumente)”.

Documentul a fost dat publicității de Traian Băsescu, dar nepublicat pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Site-ul Corect News a publicat astăzi actul coabitării dintre Traian Băsescu și Victor Ponta, înainte ca premierul să-l transmită presei, așa cum a promis cu o zi înainte. Demersul lui Sorin Roșca Stănescu, directorul site-ului de știri, a fost criticat de șeful Executivului. Mai târziu în cursul zilei însă, pe site-urile de știri, a început să circule o altă variantă a documentului menționat, care e diferită de prima versiune diseminată în mediul on-line. Nici Administrația Prezidențială nu a publicat actul pe site, ci l-a trimis, la cerere, direct jurnaliștilor.

Din acest document, se poate înțelege și că Ponta recunoaște că a șubrezit instituțiile statului de drept.

Fragmente din text:

”(...)evitând blocajele, dar cu respect faţă de argumentele fiecărei părţi, care pot fi circumscrise unei sfere inacceptabile pentru celălalt. Dacă sunt puncte de vedere diferite, va avea prioritate decidentul final. În această materie, se înscriu: elaborarea politicii externe şi cooperarea cu MAE - elaborarea politicii în cadrul UE şi cooperarea cu MAEur şi MAE - numirile de generali - numirile de Ambasadori - numirea Procurorului General, Procuror şef al DNA sau alte funcţii ce reclamă atribuţii constituţionale ale Preşedintelui şi ale Guvemului - elaborare de poziţii comune în terţe teme - temele de politică internă cu incidenţă în sfera securităţii naţionale”

”-  independenţa justiţiei supremaţia legii, statul de drept: a.  respectul pentru valorile constituţionale şi pentru instituţiile fundamentale ale statului, începând cu Justiţia, care nu trebuie să fie atacate şi, astfel, delegitimate. b. consolidarea independenţei justiţiei în  raport cu influenţa politică. Respectarea prevederilor Constituţiei la emiterea ordonanţelor de urgenţă şi punerea în aplicare a deciziilor Curţii Constituţionale. c. asigurarea funcţionalităţii instituţiilor afectate şi identificarea de garanţii pentru păstrarea atribuţiilor instituţiilor statului de drept.”

”Părţile se angajează să continue practica aprobării mandatelor de reprezentare de către Preşedintele României şi prezentarea rapoartelor la sosirea din delegaţii.”

Variante de text al documentului care circulă în mediul on-line:

[caption id="attachment_263673" align="alignleft" width="584"] Foto: captură romanialibera.ro[/caption] [caption id="attachment_263666" align="alignleft" width="584"] Foto: corectnews.ro[/caption] [caption id="attachment_263665" align="alignleft" width="584"] Foto: Document trimis de Administrația Prezidențială[/caption]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel