De luni, se scumpesc ţigările şi alcoolul. Măsurile fiscale care intră în vigoare la 1 august

Fotografie de la Nataliya Vaitkevich, Pexels
Fotografie de la Nataliya Vaitkevich, Pexels

De luni, 1 august, intră în vigoare o parte dintre măsurile fiscale adoptate de Guvern. 

Restul modificărilor la Codul Fiscal vor fi aplicate de la începutul anului viitor, iar printre sectoarele vizate se numără microîntreprinderile sau industria HoReCa, unde creşte TVA. 

De la 1 august se vor majora accizele pentru tutun şi alcool, iar când vorbim de tutun aici voi fi incluse toate tipurile de produse, de la pachete de ţigări până la lichidul ţigărilor electronice. O altă modificare va fi în domeniul jocurilor de noroc, unde va fi perceput un impozit mai mare, între 3 şi 40%, în funcţie de câştiguri. Modificări sunt aduse şi în domeniul salariilor din construcţii, agricultură şi industrie alimentară, acolo unde plafonul anumitor scutiri scade de la 30.000 de lei la 10.000 de lei pe lună.

Poate cele mai importante modificări vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, una dintre ele fiind creşterea TVA de la 5 la 9% pentru HoReCa. Microîntreprinderile sunt vizate şi ele, astfel că plafonul pentru impozitarea cu 16% scade de la 1 milion la 500.000 de lei. Tot de la 1 ianuarie va creşte TVA-ul pentru băuturile cu multe zahăr sau pentru berea fără alcool, de la 9 la 19%. O altă majorare a TVA, de la 5 la 19%, va fi pentru locuinţele mai mari de 120 de metri pătraţi sau de peste 120.000 de euro, scrie Rador. 

Câciu spune că are "o relaţie onestă" cu antreprenorii. Adrian Negrescu: E ca un dialog al surzilor. Codul Fiscal, invitaţie la evaziune

Analistul economic Adrian Negrescu îl contrazice pe Adrian Câciu, ministrul Finanţelor Publice, care a afirmat că are o relaţie onestă cu antreprenorii din România. Acesta spune că, din contră, relaţia este mai degrabă "un dialog al surzilor". În plus, spune Negrescu, modificările aduse Codului Fiscal sunt o invitaţie la evaziune fiscală.

"Ministrul Câciu poate să creadă orice despre relația cu mediul de afaceri, să o considere onestă, importantă, însă realitatea arată că, dincolo de vorbe, faptele îl contrazic. 

Modul cel puțin original în care au fost ,,dezbătute’’ și aprobate modificările fiscale, fără niciun studiu de impact, fără să ia în calcul avertismentele mediului de afaceri, soluțiile antreprenorilor, dovedește acest lucru.

Ministrul Câciu poate fi mulțumit de sine, când se uită la propria activitate. Din păcate, însă, relația cu mediul de afaceri este ca un dialog al surzilor. 

Este un simulacru de dialog, este doar un capitol bifat în agenda zilei. În realitate, dincolo de vorbe, prea puține soluții venite din mediul de afaceri ajung să fie implementate. Noul Cod Fiscal este în proporție de cel puțin 90% așa cum a fost propus spre dezbatere. 

E un dialog al surzilor pentru că, din păcate, se desfășoară pe niște fundamente care nu sunt normale. Guvernul vine și propune o măsură, fără însă să prezinte date concrete privind impactul, privind modul în care o va implementa. Ce să dezbați cu guvernanții? Idei? Cred că trebuie să trecem de la dezbaterea cu iz filozofico-fiscal, în genul ce e mai bine cotă unică sau impozit progresiv, la o colaborare concretă, pe date, pe cifre, pe studii de impact. 

Altfel această ,,consultare cu mediul de afaceri’’ se dovedește a fi doar un simulacru în care Câciu se face că aude ce spun antreprenorii pe care nu demult îi caracteriza drept babuini, iar măsurile sunt tot cele pe care le propune.

Funcția de ministru este vremelnică. Câciu probabil nu va răspunde pentru haosul creat de măsurile fiscale nou introduse", a precizat Adrian Negrescu în exclusivitate pentru DC NEWS. 

"Codul lui Câciu, invitaţie la evaziune"

L-am întrebat pe Adrian Negrescu cum putem privi modificările aduse Codului Fiscal, în speţă creşterea impozitului pe dividende de la 5 la 8% şi taxarea contractelor part-time la nivelul salariului minim pe economie, şi dacă nu cumva acestea vor încuraja munca "la negru" în loc să o descurajeze. 

"Codul lui Câciu este o invitație la evaziune. Într-un an greu, de recesiune, cum va fi 2023, să crești taxele din pix fără să evaluezi impactul, să crești birocrația în relația cu ANAF, să nu ții cont de avertismentele celor care lucrează în business, înseamnă că focusul tău este exclusiv de a aduce bani la buget. Nu te interesează efectele negative, nu te interesează câte victime faci în mediul de business, nu contează decât banii pentru că, din păcate, pentru Guvern, în loc să facă reforme, să taie din cheltuielile uriașe ale statului, e mai ușor să strângă șurubul fiscal", a concluzionat Adrian Negrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel