De lângă Barroso, Ponta i-a dat o lovitură lui Băsescu

ponta barroso leanca
ponta barroso leanca

Comisia Europeană propune ca cetățenii Republicii Moldova să călătorească fără viză în spațiul Uniunii Europene, a anunțat, vineri, președinte Executivului de la Bruxelles, Jose Manuel Barroso. Mesajul foarte îmbucurător primit de moldoveni, în pragul summit-ului de la Vilnius, a fost transmis de portughez în conferință de presă comună cu premierul Victor Ponta și omologul său de la Chișinău, Iurie Leancă. După cum s-a întâmplat și în cazul gazoductului Iași-Ungheni, prim-ministrul Ponta punctează în plan simbolic în ochii moldovenilor și a partenerilor internaționali, fiind unul dintre protagoniștii celor mai importante evenimente care marchează apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Liberalizarea vizelor a fost anunțată de Barroso de lângă Ponta, și nu de lângă Traian Băsescu, care a investit, în cele două mandate, eforturi politice consistente pentru a scoate Chișinăul din sfera de influență a Rusiei.

Politologul Andrei Țăranu crede că lipsa lui Traian Băsescu, de vineri, de la Bruxelles, nu i-a picat bine președintelui, chiar dacă întâlnirea era una dedicată premierilor. Dar propunerea de ridicare a vizelor este doar un preambul al viitoarelor decizii importante în plan geopolitic, profesorul Țăranu menționând la acest capitol întâlnirea din Lituania, de la sfârșitul acestei luni.

”Pentru Traian Băsescu asta a fost una din mizele principale, cel puțin în al doilea mandat, dar și în primul. A sprijinit proiectul european al Republicii Moldova, dar nu cred că ăsta ar fi momentul cel mai important. Gândiți-vă că el sigur se va întâlni luni și cu dl. Leancă și cu președintele Republicii Moldova, la Vilnius. Acolo vor exista discuții mult mai serioase, iar semnarea acordului, dacă va exista una, în ceea ce privește Republica Moldova și Ucraina de asociere la UE, este mult mai importantă din punct de vedere simbolic decât această întâlnire preliminară de la Bruxelles. Acest eveniment se petrece în 2015, adică mult mai târziu. Nu este un moment pentru anul viitor sau care să înceapă de mâine”, a declarat pentru DeCe News profesorul de științe politice.

Traian Băsescu a pledat constant pentru apropierea Chișinăului de Uniunea Europeană, iar declarațiile sale pe această temă au iritat nu doar o dată Rusia. Într-un interviu acordat în vara acestui an, Băsescu susținea că nu are semnale potrivit cărora Rusia urmează să fie ”rezonabilă” în dosarul Republicii Moldova. Președintele insista ca deciziile în ceea ce privește orientarea Republicii Moldova să se ia la Chișinău, și nu la Moscova sau Bruxelles. Cu fiecare zi care s-a scurs până la summit-ul din Lituania, retorica Moscovei a devenit tot mai belicoasă față de Chișinău, căruia i-a trimis mai multe avertismente cu privire la urmările ”alunecării” spre Vest.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel