Urmărește emisiunea live


De la 1 aprilie, medicul de familie poate face injecții la domiciliul bolnavului

Aumite injecţii vor putea fi făcute şi la domiciliu / Foto: Pexels
Aumite injecţii vor putea fi făcute şi la domiciliu / Foto: Pexels

Guvernul a aprobat vineri o hotărâre care extinde serviciile medicale acordate de medicii de familie, atât la cabinete, cât şi la domiciliul pacientului sau la locul solicitării. Modificările vor intra în vigoare de la 1 aprilie.

În scopul asigurării accesului permanent la serviciile acordate de medicii de familie, pentru a determina diminuarea perioadei de recuperare a sănătăţii şi reducerea numărului de internări evitabile, vor fi extinse serviciile medicale acordate de medicii de familie conform curriculei de pregătire, prin introducerea de noi servicii de diagnostic şi tratament, care vor putea fi acordate atât în cadrul cabinetelor medicilor de familie cât şi la domiciliul pacientului sau la locul solicitării, potrivit Ministerului Sănătăţii. Astfel, medicul de familie va putea efectua şi la domiciliu sau în afara programului de lucru orice tratament injectabil sau perfuzabil necesar, în urma consultaţiei pe care acesta o acordă pacienţilor din lista proprie.

CNAS şi MS au pregătit şi alte noutăţi pentru medicina de familie, aplicabile de la 1 aprilie 2022. Acestea sunt prevăzute într-un proiect de Ordin care modifică şi completează Ordinul comun al Ministerului Sănătății şi CNAS nr. 1068/627/2021. Neasiguraţii înscrişi la medicul de familie vor putea primi două servicii adiţionale noi, introduse în pachetul minimal de la 1 aprilie: supravegherea travaliului fără naştere şi asistarea naşterii inopinate, conform curriculei de pregătire a medicului, reiese din proiectul de act normativ prezentat de Economica.net.

Servicii medicale noi la medicii de familie

Tot de la 1 aprilie asiguraţii înscrişi pe lista unui medic de familie vor putea beneficia de peste 20 de servicii adiţionale noi, potrivit curriculei de pregătire a medicului, dacă proiectul de Ordin comun al MS şi CNAS va intra în vigoare în forma anunţată de CNAS. Printre acestea se numără îngrijirea escarelor şi ulcerelor, perfuzii intravenoase şi tratament pentru panariţiu.

În pachetul minim de servicii medicale au fost incluse două noi servicii adiţionale care pot fi acordate de medicul de familie persoanelor neasigurate la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, înscrise pe lista sa. Acestea sunt: supravegherea travaliului fără naştere şi asistarea naşterii inopinate, conform curriculei de pregătire a medicului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel