De ce trebuie neapărat să renunți la fumat dacă ești supus unei operații

fumat2-600x401
fumat2-600x401

Pentru o bună cicatrizare a țesuturilor în cazul unei operații, medicii recomandă pacienților fumători să renunțe la țigară înainte și după intervenție. 

Fumatul afectează mai ales cicatrizarea osoasă. Un studiu publicat în revista medicală Journal of Ortopaedic Trauma avertizează că fumatul încetinește vindecarea fracturilor de tibie. 

În cazul adulților, fracturile de tibie sunt în general fixate cu ajutorul unei tije metalice. Această metodă este în general eficientă în cazul fracturilor. Totuși, în 10-15% din cazuri, osul nu se sudează corespunzător, ceea ce împiedică vindecarea. 

Autorii unui studiu efectuat la Universitatea Lehigh din Statele Unite au evidențiat faptul că fumatul întârzie considerabil vindecarea osoasă, iar femeile tinere, cu vârste între 30 și 49 de ani, sunt cele mai expuse riscului de neconsolidare a fracturilor. 

Fracturile neconsolidate se complică de obicei prin apariția artrozei, însoțită de durere, scăderea mobilității, tratament cronic cu antiinflamatoare sau chiar opioide. Peste 40% dintre pacienții cu fracturi nevindecate sunt incapabili să-și reia activitatea profesională, iar unii dintre ei suferă depresii. 

Fumatul nu afectează doar cicatrizarea osoasă, ci și capacitatea de regenerare a pielii. De aceea, medicii recomandă renunțarea la fumat în cazul oricărei intervenții chirurgicale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel