De ce se ceartă PNL - PSD pe alegerile locale? ADEVĂRUL din LEGE: Nu mai e timp de război politic

Foto Agerpres
Foto Agerpres

În scurt timp, politicienii ar trebui să facă anunțul final, când vor fi alegerile locale. 

”Data alegerilor se stabilește prin hotărâre a Guvernului, cu cel puțin 75 de zile înaintea votării.” arată articolul 10.1 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. 

Știm, pe surse (prima oară a fost publicat în DCNEWS, vezi AICI) că PNL ar dori alegeri locale în 27 septembrie sau 4 octombrie. La fel dorește și USR, cu aproximație, conform declarației făcute astăzi de către Dan Barna, liderul formațiunii. 

Dacă alegerile ar fi în 27 septembrie, toate deciziile ar trebui să fie luate până-n 14 iulie, cel mai târziu. Dacă vor fi în 4 octombrie, data limită ar fi 21 iulie. Deci fie în 14 iulie, fie în 21, politicienii trebuie să anunțe DATA alegerilor locale. 

Prin urmare, cine va decide și va organiza va trebui s-o facă într-o lună. 30 de zile mai sunt la dispoziție pentru a decide organizarea alegerilor locale și a declanșa procedurile electorale. 

Deși legea spune că data alegerilor locale se stabilește prin Hotărâre a Guvernului, CCR a lăsat astăzi la latitudinea Parlamentului decizia, dacă va fi stabilit totul prin lege sau prin Hotărâre de Guvern. De ce se întâmplă asta? Pentru că prevederea ar putea fi cuprinsă în legea care stabilește prelungirea mandatelor aleșilor locali, asta după ce judecătorii constituționali au stabilit că modificarea aceasta prin OUG este neconstituțională. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel