De ce s-au înțeles Ponta și Băsescu pe buget. Frica premierului, dezvăluită de președinte

Premierul Victor Ponta a făcut un compromis cu președintele Traian Băsescu în legătură cu acciza la combustibil de teama unei răzbunări a PNL. După ce social-democrații au boicotat votul din plenul Parlamentului privind propunerea PNL pentru șefia TVR, liberalii puteau răspunde cu aceeași monedă pe 30 decembrie, atunci când s-ar fi votat bugetul în Legislativ, dacă Băsescu îl respingea.

Profesorul de drept Alexandru Atanasiu, fost ministru al Muncii, a explicat pentru DeCe News că nevotarea bugetului are ca efect căderea Guvernului. Executivul ar fi picat însă dacă bugetul nu trecea la primul vot din Parlament, cel din 4 decembrie. Guvernul nu cădea însă dacă Traian Băsescu retrimitea bugetul la Parlament, iar Legislativul nu întrunea cvorumul pentru vot, a precizat Atanasiu. Dacă această ultimă ipoteză s-ar fi înfăptuit la finele lui decembrie, ca urmare a unui boicot PNL, Guvernul ar fi continuat pe exercițiul bugetar trecut, urmând ca plenul Parlamentului să se reunească în 2014 și să discute observațiile lui Băsescu.

Traian Băsescu ar fi putut, după tiparul acțiunilor neprevăzute din trecut, să facă o sesizare de neconstituționalitate dacă bugetul nu trecea din cauza boicotului PNL, cerând căderea Guvernului. Sesizarea ar fi ajuns la Curtea Constituțională, condusă de Augustin Zegrean, acolo unde s-a dovedit de mai multe ori că în fața literei legii prevalează componența Curții.

Președintele Traian Băsescu a confirmat că PNL ar fi putut răspunde PSD-ului cu moneda din cazul TVR, la sfârșitul declarației de presă de la Cotroceni, când un jurnalist l-a întrebat dacă îl va desemna din nou pe Ponta premier, în cazul ruperii USL.

”Nu cred în ruperea USL-ului. Cred că pot fi nişte jocuri de forţă. De aceea m-am și bucurat că am ajuns la un acord cu premierul, pentru că riscam ca pentru televiziune să ne trezim că liberalii pleacă de data asta și rămânem fără buget de tot. Nu se rup, dar se şicanează”, a spus Băsescu.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a fost foarte deranjat când parlamentarii PSD au boicotat votul din plen pentru numirea lui Rareș Bogdan la șefia TVR, jurnalistul fiind propunerea liberalilor. Dacă Ponta nu ajungea la o înțelegere cu Băsescu pe buget, acceptând să amâne acciza timp de trei luni, președintele trimitea bugetul înapoi la Parlament. La votul din Legislativ, care ar fi avut loc pe 30 decembrie, erau șanse mici să se realizeze cvorum.

În perioada sărbătorilor, cu două zile înainte de Anul Nou, Parlamentul ar fi fost aproape gol. Partidele din Opoziție și-ar fi trimis câte un om sau doi, iar PNL, partenerii de coaliție ai PSD, le-ar fi întors social-democraților boicotul de la numirea lui Rareș Bogdan. Conducerea PNL ar fi argumentat că este vacanță, iar liberalii nu au putut veni, din diverse motive. Premierul Victor Ponta a acceptat să amâne cu trei luni introducerea accizei la combustibil pentru că existau mari șanse ca bugetul să nu fie aprobat de plenul Parlamentului pe 30 decembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel