De ce s-a grăbit Orban să excludă orice participare a PSD la guvernare. Surpriză după întâlnirea Iohannis-Ciolacu

Ludovic Orban s-a grăbit să anunțe că PNL exclude orice participare a PSD la guvernare, imediat ce a ieșit de la  consultările organizate de președintele Iohannis. Reacția lui Orban poate fi explicată de informațiile care circulă în spațiul public după întâlnirea președintelui cu liderii PSD, primul partid chemat la consultări.

Astfel, președintele ar fi felicitat de câteva ori delegația PSD pentru câștigarea alegerilor și nu a refuzat explicit propunerea avansată de Marcel Ciolacu, care sugerează un guvern de uniune națională.

Membrii delegației PSD au constatat o cu totul altă atitudine a președintelui, față de campania electorală. Propunerea lui Alexandru Rafila în funcția de premier a fost considerată ”onorabilă” de către președinte în cadrul dialogului avut cu delegația PSD.

După cum menționam, președintele nu a refuzat sau comentat soluția avansată de PSD, a unui guvern de uniune națională, doar a întrebat dacă la această soluție sunt avute în vedere toate partidele sau numai unele partide. Liderii PSD au confirmat că prin uniune națională înțeleg să participe la guvernare toate partidele reprezentate în Parlament.

Președintele Iohannis i-a lăsat să înțeleagă pe liderii PSD că este ar putea să mai existe o rundă de negocieri, în funcție de reacțiile celorlalte partide, social democrații fiind primii chemați la consultări.

Guvernul de uniune națională este necesar pentru a trece țara prin criza sanitară și economică, mai ales dacă negocierile între grupările politice nu ajung rapid la un rezultat, guvernul interimar neputând emite ordonanțe de urgență.

Ludovic Orban admitea, în răspunsul la întrebările jurnaliștilor, că nu s-a ajuns la o înțelegere între PNL-USR-UDMR și situația ar mai putea dura. ”În alte țări negocierile pentru un guvern de coaliție durează și luni de zile”, a spus Orban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel