De ce s-a ascuns Regina Elisabeta într-un tufiş când l-a văzut pe Ceauşescu. Vizita dictatorului în UK, peripeţii ca-n filme

Nicolae Ceauşescu în caleaşca regală cu Regina Elisabeta a II-a, foto: Wiki Commons
Nicolae Ceauşescu în caleaşca regală cu Regina Elisabeta a II-a, foto: Wiki Commons

Detaliile ascunse ale vizitei lui Nicolae Ceaușescu în Marea Britanie au ieșit la iveală după 40 de ani de la momentul în care dictatorul român s-a întâlnit la Londra cu regina Elisabeta a II-a și s-a plimbat, alături de suverană, în caleașca regală.

Vizita din 1978 a lui Nicolae Ceauşescu în Marea Britanie e, fără doar şi poate, una istorică. Unul dintre biografii Casei Regale britanice a publicat în 2018 o lucrare în care aminteşte şi episodul prezenţei cuplului dictatorial român la Palatul Buckingham.

Unul dintre cei mai importanţi biografi ai Casei Regale britanice, Robert Hardman, a publicat lucrarea „Queen of the World”, o veritabilă colecţie de informaţii despre viaţa Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Unul dintre capitolele cărţii tratează şi vizitele diplomatice pe care Regina le-a primit de-a lungul timpului. Memorabil este episodul venirii la Palatul Buckingham a cuplului dictatorial Nicolae şi Elena Ceauşescu, în iunie 1978. Preşedintele României a fost primit la Londra în schimbul angajamentului că va semna contracte în valoare de 300 de milioane de lire sterline cu industria aviatică din Marea Britanie.

Au luat acasă tot ce le-a picat în mână

Potrivit lui Hardman, Casa Regală Britanică a fost sfătuită înainte de vizită, de către preşedintele Franţei, Valéry Giscard d’Estaing, că ar fi bine să ascundă bunurile de valoare din apartamentele Palatului unde urma să fie găzduită delegaţia română. Giscard d’Estaing a transmis Angliei că oamenii din anturajul lui Ceauşescu au devastat apartamentele din Paris în care au locuit în timpul unei vizite a preşedintelui român care avusese loc cu câteva luni în urmă.

„Românii au plecat din apartamente cu orice putea fi deşurubat, incluzând vaze, lămpi, scrumiere sau obiecte de igienă din baie”, relatează Robert Hardman în lucrare. Mai mult, personalul responsabili cu invitaţii de la Palatul Buckingham ar fi ascuns, la indicaţiile reginei, periile de argint din Apartamentul Belgian, acolo unde a fost cazată delegaţia română.

Oaspete nepoftit

De remarcat că la masa oficială Regina l-a tratat pe Ceauşescu cu un vin banal, nicidecum cu vreunul din soiurile cele mai fine aflate în pivniţele palatului. Mai târziu, Regina Elisabeta a II-a l-ar fi descris pe Ceauşescu, într-un cerc intim, drept „omuleţul acela înspăimântător”, iar în a doua zi a şederii la Palatul Buckingham a decis să-l evite. Chiar s-ar fi confesat gărzii de corp că "i-a ajuns."

Un episod hilar, dacă nu chiar trist pentru poporul român, s-a întâmplat a doua zi dimineaţă, când Regina Elisabeta a II-a a ieşit să-şi plimbe câinii în grădina Palatului. L-a zărit pe Nicolae Ceauşescu apropiindu-se „ameninţător” de ea şi a decis să se ascundă după un tufiş pentru a nu fi nevoită să dea din nou ochii cu el, potrivit relatărilor lui Hardman.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel