De Ce riscă PDL să piardă alegători prin desființarea județelor? Cum va putea fi folosit milionul de voturi adus de Baconschi din diaspora

urna-de-vot
urna-de-vot

Ipoteza unei simple diversiuni, care să abată atenția de la problemele de zi cu zi, prin lansarea planului de desființare a județelor, nu poate explica, singură, această aventură. Până acum, toate mișcările lui Traian Băsescu, de la campania de ucidere a maidanezilor până la votul prin corespondență, au avut miză electrorală. Ori, acest nou proiect pare menit, mai degrabă, să scadă șansele PDL.

Nu este nevoie să amintim haosul care se va crea, scăderea colectărilor de taxe și impozite, în perioada de tranziție, sau costurile mari ale implementării. În Polonia, de pildă, acestea au depășit 6 miliarde de euro, la nivelul anilor 90. Toate acestea vor fi gestionate de către propaganda portocalie, dar cum se va descurca Puterea cu orgoliile și patriotismul local? În această ecuație, mișcarea este total defavorabilă: dacă 1 alegător, din orașul care devine capitală de superjudeț, ar putea fi mulțumit, cu siguranță 4 electori, din orașele care se ajung în periferie, vor fi profund nemulțumiți. Prcatic, PDL pierde patru voturi la fiecare vot potențial câștigat prin această măsură, fără a discuta alte impedimente ce vor apărea. Nu cumva este un cost prea mare?

În plus, proiectul va declanșa și o reacție națională. Dacă PDL nu se înțelege cu UDMR, nu poate trece legea prin asumare, deci toată povestea va fi un prim ”the eșec” al președintelui. Dacă va ceda, polarizarea voturilor va fi dramatică, mai ales în Ardeal, oferind argumente pentru o respingere totală a PDL și aliaților săi (UNPR, Dan Diaconescu etc) ca fiind trădători ai interesului național.

Votul pe liste, prin corespondență, o miză a proiectului

Avantajele scontate sunt mai mult pe hârtie. Divizarea Opoziției ar putea rămâne doar o dorință a inițiatorului acestui plan. Rețelele locale de strâns voturi nu vor fi afectate, dimpotrivă: așa zișii baroni se vor îndârji și vor arunca în joc și mai multe resurse, fiindcă șmecheria ”asumării” face proiectul extrem de vulnerabil, astfel încât vor spera în răsturnarea regimului Băsescu și în anularea legii. Fraudele prin cumpărare de voturi și/sau influența administrației locale  pot depăși pierderile? Greu de crezut.

În această ecuație, ar trebui luată în calcul promisiunea ministrului de Externe, Teodor Baconschi, care a anunțat Convenția partidului că va aduce 1 milion de voturi din străinătate. După vechea lege electorală, aceste voturi ar influența doar alegerea/demiterea președintelui, aducând direct numai  câteva mandate de parlamentar. Dacă însă se va vota în sistem mixt, inclusiv pe liste, ponderea diasporei devine una importantă. La aceasta s-ar putea adăuga repartizarea voturilor prin corespondență în funcție de domiciliu anterior al alegătorului, la locale,  pentru desemnarea super-consilierilor județeni sau a titularului funcției de ”voievod”, înființată de Băsescu. Cum plecarea în străinătate s-a făcut în special din anumite zone ale țării, Puterea ar putea fi favorizată de acest sistem în special în București, Timișoara, Cluj  și Iași.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel