EXCLUSIV  De ce oamenii care „nu au nimic” și par sănătoși se prăbușesc din senin. Prof. Dr. Victor Costache, despre boala tăcută care rar dă semne / video

Fotografie de la Rosemary Ketchum: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/maraton-alergat-competi-ie-concurs-1564466/
Fotografie de la Rosemary Ketchum: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/maraton-alergat-competi-ie-concurs-1564466/

V-ați întrebat de ce sportivii cad, din senin pe teren? Aflăm răspunsul de la Prof. Dr. Victor Costache, directorul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, Spitalul Clinic SANADOR, care ne-a spus și care este soluția problemei.

Valva aortică, în mod normal, este formată din trei foițe, cunoscute în literatura de specialitate sub numele de cuspe.

„Și mai sunt unii pacienți care, din naștere, au o valvă aortică formată din două cuspe. Aceste valve sunt sunt hemodinamic mai puțin eficiente, mai instabile. Este greu de prezis durata de viață a unei valve bicuspe. Unii pacienți trebuie tratați în primii ani de viață, alții în adolescență, altora le îmbătrânește valva la 30-40 ani. Am tratat pacienți cu valve bicuspe care au rezistat până la vârsta de 70 de ani. În orice context, aceste valve pot fi tratate eficient. Este foarte important ca aceste valvulopatii să fie tratate de o echipă de chirurgi cardiovasculari cu experiență”, a zis Prof. Dr. Victor Costache, directorul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, Spitalul Clinic SANADOR.

În general, valvulopatiile nu dor

„În general, valvulopatiile nu dor. Sunt pacienți asimptomatici, așadar importanța unei ecografii cât mai precoce este necesară. Oricine ar trebui să aibă o ecografie cardiacă. Aduceți-vă aminte de toți sportivii care se prăbușesc pe teren. Mulți au defecte cardiace care nu au fost diagnosticate sau nu au fost evaluate corect. Toate aceste boli cardiovasculare pot fi tratate cu succes”, a mai zis Prof. Dr. Victor Costache.

Patologia cardiovasculară pediatrică

Este important de știut, dacă ne gândim la patologia cardiovasculară pediatrică, că acești copii, dacă sunt operați corect și din timp, vor avea aceeași durată de viață ca un copil de aceeași vârstă absolut sănătos.

În cazul valvulopatiilor, stenoza aortică este o boală care se dobândește printr-un proces de calcificare, de îmbătrânire a valvei. Vorbim de stenoza aortică senilă care survine pe o valvă aparent tricuspidă, în general la adultul după vârsta de 60 - 70 de ani și poate fi tratată cu succes minim invaziv", a adăugat Victor Costache.

„Un cardiolog face ecografie cardiacă și vede imediat stenoza aortică. Nu trebuie să fii expert în ecografia cardiacă pentru că se vede imediat valva care este îngroșată și nu se mai deschide bine.

Am văzut pacienți cu stenoză aortică strânsă, care erau mari sportivi și care erau complet asimptomatici, deși toți am sărit când vedeam ecografia, pacientul era complet asimptomatic. Dar majoritatea sunt simptomatici, obosesc.

În forma cea mai severă de stenoză aortică, când orificiul a scăzut mult sub 1 cm pătrat, pacienții pot prezenta pierderi de cunoștință, adică sincope, care reprezintă un semnal de alarmă.

Dacă nu este tratat la timp, acest pacient se va pierde în câteva săptămâni", a mai zis medicul la DC News și DC Medical.

Vedeți, pe larg, subiectul:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel