De ce nu vrea Irlanda 13 miliarde de euro de la Apple

Comisia Europeană a decis ca Irlanda să recupereze de la gigantul Apple 13 miliarde de euro plus dobânzi, în contul unor facilități fiscale de care a beneficiat grupul american. 

Suma de 13 miliarde de euro reprezintă impozite neplătite din perioada 2003-2014. Apple va face recurs, considerând-o nefastă pentru investițiile și locurile de muncă din Europa. Apple subliniază că argumentele CE "nu vizează cât de mari sunt taxele plătite, ci modul în care Guvernul colectează banii. Va avea un efect profund și nefast asupra investițiilor și creării unor locuri de muncă în Europa". 

Comisia Europeană a descoperit că profiturile realizate de subsidiarele Apple Sales International și Apple Operations Europe cu sediul în Irlanda erau alocate într-o modalitate care nu corespunde cu realitatea economică. Astfel, majoritatea profiturilor obținute de Apple în Europa erau alocate unor sedii centrale care existau doar pe hârtie și care nu plăteau taxe nicăieri. Astfel, și Apple a plătit un profit pe companii care a scăzut de la 1% la 0,005%. CE a cerut Irlandei să recupereze impozitele neplătite. 

Irlanda nu vrea bani de la Apple

Ciudat este că nici Irlanda nu vrea să recupereze banii și face recurs la decizia CE. Ministrul irlandez de Finanțe, Michael Noonan, susține că Irlanda nu a acordat un tratament preferențial Apple și nu a oferit ajutoare de stat. Ministrul face o afirmație cheie în acest context: recursul este necesar pentru "a apăra integritatea sistemului nostru fiscal, pentru a oferi certitudine fiscală companiilor și a contesta uzurparea de către prevederile comunitare privind ajutoarele de stat a competenței suverane a statelor membre în domeniul taxelor". 

Paradisul fiscal se prăbușește

Concret, Irlanda este cunoscută ca paradis fiscal, pentru că a redus foarte mult taxele pentru companii. Este țara aleasă de marile corporații, companii petroliere, Microsoft și altele. Irlanda vrea astfel să păstreze taxele mici, preferențiale, pentru companii. În plus, tot ce ajunge din exterior în Irlanda este trimis mai departe în Europa la preț mai mare, adaosul revenind Irlandei. Dacă Irlanda ar pune în practică decizia Comisiei Europene, se creează un precedent care distruge 'paradisul fiscal'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel