Lege pentru românii cu credite. Daniel Zamfir: Nu am inventat eu cifrele! Conflictul, cât Casa Poporului

Daniel Zamfir / Foto Agerpres
Daniel Zamfir / Foto Agerpres

Românii ar trebui să plătească dobânzi mai mici la credite. Legea însă trebuie să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Senatorul PSD, Daniel Zamfir, a explicat ce înseamnă exact această lege și cum îi ajută pe români, dar se arată sceptic și crede că ea va fi contestată. 

”Legea este structurată pe mai multe criterii pentru dobânzi și anume: la dobânzile ipotecare, cele pe care le acordă băncile, dobânda maximă nu poate depăși cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referință a Băncii Naționale. Pentru creditele de consum mai mici de 15.000 de lei, acelea care se acordă pe o perioadă scurtă, s-a stabilit că suma de rambursat nu poate depăși dublul sumei împrumutate, cu toate dobânzile aferente. Pentru creditele de consum mai mari de 15.000 de lei, undeva la peste 3.000 de euro, am plafonat dobânda la dobânda la dobânda de referință a BNR unde adăugăm 15 procente, deci undeva la 17%. Nu am inventat eu aceste cifre, ci sunt preluate din practicile Uniunii Europene. Astăzi, cetățeanul român ajunge să plătească costuri cu creditarea triple față de media europeană. Lucrului acesta i se pune capăt prin această lege”, a declarat Daniel Zamfir, senator PSD, la România TV

Legea ar putea fi contestată 

Daniel Zamfir a mai precizat că legea ar putea fi contestată de PNL și de președintele Klaus Iohannis. 

”E posibil ca legea să o atace la Curtea Constituțională și cei de la PNL, și cei de la USR. Lucru care s-a întâmplat practic cu fiecare lege care privea drepturile oamenilor în raport cu interesele sistemului bancar. Faptul că secretarul general al PNL este deținător de IFN și a mai și luat astăzi cuvântul în Parlament să critice această lege, dincolo de conflictul de interese cât Casa Poporului, am din păcate mare semne de întrebare și cred că legea va fi atacată la CCR pentru că iată lovește în propriile interese”, a mai precizat Daniel Zamfir. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel